Timmermans en Koenders bespreken Europese prioriteiten

Op donderdagmiddag 26 februari hebben de woordvoerders Europese Zaken uit de Tweede Kamer met minister Bert Koenders en Eurocommissaris Frans Timmermans gesproken. Het ging over de prioriteitenlijst die de Kamer binnenkort vaststelt op basis van het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2015.

Timmermans in de Tweede Kamer
Eurocommissaris Frans Timmermans loopt donderdag 26 februari door de Tweede Kamer op weg naar het gesprek met Eerste en Tweede Kamerleden.

Ieder jaar bepaalt de Tweede Kamer op basis van het werkprogramma van de Europese Commissie aan welke onderwerpen zij extra aandacht wil geven. Om daarin scherpe keuzes te kunnen maken, bespraken de woordvoerders Europese Zaken de Europese voorstellen met minister van Buitenlandse Zaken Koenders en Eurocommissaris Timmermans.

Lijst met prioriteiten

De verschillende commissies van de Tweede Kamer hebben al aangegeven welke Europese voorstellen in 2015 extra aandacht moeten krijgen. Het gaat om Europese voorstellen die op het beleidsterrein liggen van de Kamercommissies. Ze gaan bijvoorbeeld over onderwijs, zorg of landbouw. In maart stelt de Tweede Kamer deze prioriteitenlijst vast.

Timmermans voor het eerst als Eurocommissaris in Tweede Kamer

Het was het eerste bezoek van Frans Timmermans aan de Tweede Kamer sinds hij benoemd is tot Eurocommissaris eind vorig jaar. Hiervoor was hij minister van Buitenlandse Zaken, de functie die Bert Koenders nu bekleedt.

Voorafgaand aan zijn gesprek met de commissie Europese Zaken, waarvoor de gelijknamige commissie van de Eerste Kamer ook is uitgenodigd, ging Timmermans op bezoek bij de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer.