Tentoonstelling 'Verkiezingen in beeld'

Op woensdag 15 maart 2017 gaat Nederland naar de stembus. In de weken daarvoor is het verkiezingsreces: de kandidaten gaan dan het land in om campagne te voeren. Van vrijdag 24 februari tot en met woensdag 8 maart was er een speciale tentoonstelling te zien in het Kamergebouw: ‘Verkiezingen in beeld’.

Verkiezingsposters in de Oude Zaal van de Tweede Kamer
Verkiezingsposters in de Oude Zaal van de Tweede Kamer

De tentoonstelling biedt een uniek kijkje in historisch verkiezingsmateriaal van vroeger en nu. Van campagneposters en een stemcomputer tot een oud stemhokje. Ook geeft de expositie bezoekers uitleg over de verkiezingen, de formatie en de verkiezing van de Tweede Kamervoorzitter.

Oude Zaal, Rooksalon en Stadhouderskamer

De historische expositiestukken zijn te vinden in twee bijzondere ruimtes in het Kamergebouw: de oude vergaderzaal en de Rooksalon. Deze ruimtes bevinden zich in het oudste gedeelte van de Tweede Kamer. Ook kun je tijdens de tentoonstelling de naastgelegen Stadhouderskamer bekijken. Dat was ooit de werk- en ontvangstkamer van stadhouder Willem V. In 2012 was de Stadhouderskamer de 'kraamkamer' van het kabinet-Rutte II. Deze ruimte is bijna nooit toegankelijk voor publiek. In de expositieperiode kun je de ruimte van achter een glazen deur bezichtigen.

Vanaf 1991 maakten steeds meer gemeenten gebruik van een stemcomputer tijdens verkiezingen. Maar rond de Kamerverkiezingen van 2006 ontstond veel discussie over de veiligheid en betrouwbaarheid van zo’n computer. Het stemmen gaat nu weer met de hand.

Praktische informatie

  • Wat? Tentoonstelling ‘Verkiezingen in beeld’
  • Waar? Tweede Kamer, ingang Lange Poten 4
  • Wanneer? Vrijdag 27 februari t/m woensdag 8 maart (werkdagen)
  • Hoe laat? 9.00-17.00 uur
  • Lees meer:  tweedekamer.nl/tentoonstelling

Laat weten of je komt via ons Facebookevenement. Daar word je ook op de hoogte gehouden van eventuele updates en nieuws rondom de tentoonstelling.

facebook