Kamerleden in plenaire zaal
Nine Kooiman omringd door collega's tijdens haar afscheid als SP-Kamerlid.

'Scherp en to the point'

In haar toespraak typeerde de Voorzitter Nine Kooiman als een Kamerlid dat niet over zich heen liet lopen. "In debatten was je scherp en to the point. Je had een doel voor ogen, en daar ging je voor. Met jou nemen we afscheid van een zeer betrokken, kleurrijk en vooral lief Kamerlid. Namens de Kamer wil ik je bedanken voor je inzet in de afgelopen acht jaar."

Kooiman was vanaf 17 juni 2010 Tweede Kamerlid voor de SP-fractie. Eerder was ze fractiemedewerker bij de SP. In haar jaren als Kamerlid voerde ze het woord over onderwerpen als het gevangeniswezen, de politie en de brandweer. De laatste tijd was ze zorgwoordvoerder. Nadat Kooiman in 2017 moeder van een zoontje werd, merkte zij dat ze het Kamerlidmaatschap niet meer kon invullen zoals ze zelf graag wilde. Daarom heeft zij besloten om de Tweede Kamer te verlaten.

Opvolger

De opvolger van Nine Kooiman als Kamerlid is Henk van Gerven. Hij was eerder SP-Kamerlid van november 2006 tot maart 2017. De be√ędiging van Van Gerven is op dinsdag 3 april.