Rondetafelgesprek en briefing over Afghanistan

De vaste commissie voor Defensie komt op woensdag 25 augustus terug van reces voor twee bijeenkomsten over Afghanistan. Om 15.00 uur is er een rondetafelgesprek over de huidige veiligheidssituatie in het land. Voorafgaand aan dit gesprek krijgen Kamerleden van 13.30 tot 14.30 uur een technische briefing over de stand van zaken omtrent de evacuaties. De bijeenkomsten zijn live te volgen via deze website en de app Debat Direct.

Het vliegveld van Kaboel in augustus tijdens de evacuaties.



De technische briefing wordt verzorgd door:

  • Carola van Rijnsoever, plaatsvervangend secretaris-generaal, ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Peter Tankink, kolonel bij de directie Operaties, ministerie van Defensie
  • Andrew Houwman, kolonel bij de Netherlands Special Operations Command, ministerie van Defensie
  • Joël Schoneveld, plaatsvervangend directeur Asiel en Bescherming, IND

Deelnemers aan het rondetafelgesprek zijn:

  • Anne-Marie Snels, oud-voorzitter AFMP
  • Bette Dam, journalist
  • Nikko Norte, Afghanistan-veteraan
  • Sara de Jong, University of York

Wat gebeurt er in een technische briefing?

In een technische briefing geven ambtenaren van één of meer ministeries of vertegenwoordigers van de Algemene Rekenkamer, adviescolleges of onderzoeksinstellingen uitleg over technische aspecten van een bepaald dossier. Na deze uitleg krijgen Kamerleden de gelegenheid om vragen te stellen. Deze vragen zijn niet politiek gericht, maar op de feiten. Een briefing kan openbaar of besloten zijn, afhankelijk van het onderwerp.

Wat gebeurt er in een rondetafelgesprek?

De Kamer organiseert regelmatig rondetafelgesprekken. Het is voor een commissie een efficiënte manier om in korte tijd zo volledig mogelijk geïnformeerd te raken over een onderwerp. Op die manier kunnen de Kamerleden beter hun oordeel vormen en goed voorbereid het uiteindelijke debat voeren. Wie er uitgenodigd worden voor een rondetafelgesprek, bepalen de Kamerleden zelf.

Live volgen

Vergaderen tijdens het zomerreces

Omdat de Tweede Kamer tijdens het zomerreces verhuist naar de tijdelijke huisvesting, vinden de briefing en het rondetafelgesprek plaats in de Troelstrazaal in het Kamergebouw aan het Binnenhof. Vanwege de verhuizing zijn de mogelijkheden in het gebouw beperkt, daarom zijn de bijeenkomsten niet toegankelijk voor publiek. Lees meer over vergaderen tijdens het zomerreces.