Prinsjesdag opnieuw in Grote Kerk

Prinsjesdag vindt vanwege de coronapandemie ook dit jaar definitief plaats in de Grote Kerk in Den Haag. Daar is meer ruimte dan in de Ridderzaal om de gezamenlijke vergadering van Tweede en Eerste Kamer te houden.

De Voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer, Vera Bergkamp en Jan Anthonie Bruijn, hebben Kamerleden op dinsdag 10 augustus op de hoogte gesteld van dit definitieve besluit. Eerder werd middels een brief aan alle Leden al toegelicht dat Prinsjesdag dit jaar hoogstwaarschijnlijk in de Grote Kerk plaatsvindt. Prinsjesdag valt dit jaar op 21 september. 

Anderhalve meter

In tegenstelling tot de Ridderzaal biedt de Grote Kerk voldoende ruimte voor de 75 Eerste Kamerleden en 150 Tweede Kamerleden en leden van het kabinet om aanwezig te zijn, met inachtneming van de huidige richtlijn om anderhalve meter afstand te houden. Het is voor de tweede keer sinds 1904 dat de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag niet op het Binnenhof plaatsvindt. 

Minder gasten

Normaal zijn er op Prinsjesdag bijna duizend gasten aanwezig bij de Verenigde Vergadering, net zoals vorig jaar zal dat op 21 september beperkt blijven tot circa 250 gasten. Kamerleden kunnen geen persoonlijke gasten uitnodigen en ook Nederlandse autoriteiten en buitenlandse gasten worden niet uitgenodigd. 

Rijtoer

De Koning spreekt elk jaar op Prinsjesdag namens de regering de Troonrede uit. Hierin worden de plannen van de regering voor het volgende jaar gepresenteerd. De gebruikelijke rijtoer van de Koning gaat ook dit jaar niet door als gevolg van de nog geldende coronabeperkingen.

Militair ceremonieel

Het militaire ceremonieel bij de Grote Kerk en Paleis Noordeinde is ook dit jaar beperkt. Voor de ingang van de kerk zal de Krijgsmacht met ceremonieel aanwezig zijn. Bij aankomst bij de Grote Kerk is er ook militair eerbetoon.

Buitenactiviteiten

De traditionele buitenactiviteiten in Den Haag bij de viering van Prinsjesdag zullen ook dit jaar beperkt zijn als gevolg van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het publiek wordt dan ook aangeraden Prinsjesdag via de televisie of via een livestream op deze website te volgen.