Op schoolreis naar de Tweede Kamer zonder je klas te verlaten

De kinderen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur hadden dinsdag 26 september een primeur; zij gingen virtueel op schoolreis met Google Expedities, een nieuw digitaal onderwijsmiddel. De leerlingen bezochten de Tweede Kamer, maar hoefden daarvoor hun klas niet te verlaten. Ze waren enthousiast: “Echt leuk om in de Tweede Kamer te kijken. Je kan goed zien waar iedereen zit.”

De kinderen kijken in de cardboard van Google. Dat is een soort kartonnen bril waarin een smartphone is bevestigd.
De kinderen kijken in de cardboard van Google. Dat is een soort kartonnen bril waarin een smartphone is bevestigd. Foto: ANP

“Ik heb de Tweede Kamer wel gezien op tv maar nu ben je er echt! Maar wel jammer dat je niets kon voelen”. Zo reageerde een van de leerlingen die door de kartonnen brilletjes keek. Een andere: “Op tv zie je maar een heel klein stukje, en nu kan je rustig rondkijken.” Ook lerares Diana Broks vond het fijn om virtueel door de Tweede Kamer te lopen: “Heel erg leuk en gebruiksvriendelijk. Wel even wennen dat de kinderen je niet aankijken wanneer je iets uitlegt."

Wereldwijde excursies

De kinderen kregen een rondleiding met Google Expedities, een nieuw en gratis onderwijsmiddel waarmee je virtuele excursies over de hele wereld kunt maken. Vanaf dinsdag 26 september zijn twee Nederlandse bestemmingen toegevoegd: Schiphol en de Tweede Kamer.

De keuze voor deze locaties is gebaseerd op een rondvraag langs leraren in het Nederlandse onderwijs. Naast deze Nederlandse bestemmingen kunnen scholieren ook virtueel op excursie gaan naar zo’n 200 bezienswaardigheden wereldwijd; van Machu Picchu tot Antarctica of naar het internationale ruimtestation ISS.

Leren door te ervaren

Een leraar kan met een tablet de leerlingen door de ruimten gidsen. Foto: ANP
Een leraar kan met een tablet de leerlingen door de ruimten gidsen. Foto: ANP

Google Expedities laten abstracte concepten tot leven komen. Daardoor krijgen scholieren dieper inzicht in de wereld buiten het klaslokaal.

'Iedereen is welkom om debatten bij te wonen'

Dit sluit goed aan op de doelstelling van de Tweede Kamer om iedere leerling kennis te laten maken met onze parlementaire democratie. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib: “De Tweede Kamer is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om jongeren bij de politiek te betrekken. Door ze de Kamer op zo’n moderne wijze te laten zien, te laten beleven eigenlijk, kunnen ze zien wat Kamerleden precies doen en wat hen bezighoudt. Maar we brengen de Kamer niet alleen naar jongeren toe; we hopen ook dat zij naar de Kamer komen. Iedereen is van harte welkom om debatten bij te wonen. Dat geldt in het bijzonder voor schoolklassen. We vertellen jongeren graag hoe onze parlementaire democratie werkt.”

In ieder geval een van de kinderen heeft zin om na de virtuele schoolreis ook een echt bezoek aan de Kamer te brengen:  "Daarheen gaan is nog leuker, want dan hoor je ook echt mensen praten."

Beelden uit Streetview

Google Expeditions maakt voor de beelden gebruik van de beelden die ook via Google Streetview te zien zijn.



Klik op de namen van de verschillende zalen en ruimten om in Streetview rond te kijken. Plenaire zaal, Statenpassage, Handelingenkamer, Oude zaal, Rooksalon, Stadhouderskamer, Koffiekamer, Enquêtezaal.