Nieuw Kamerlid beëdigd: Tom van den Nieuwenhuijzen

Tom van den Nieuwenhuijzen is vanmiddag beëdigd als Kamerlid voor GroenLinks. Hij volgt Isabelle Diks op, die vanmiddag afscheid nam van de Tweede Kamer.

Van den Nieuwenhuijzen (37) was tot voor kort werkzaam voor de gemeente Amsterdam. Hij woont sinds enkele jaren in Utrecht. 

Raadslid en wethouder

Het nieuwe Kamerlid van GroenLinks komt oorspronkelijk uit Brabant. Hij studeerde bouwkunde, bedrijfskunde en management. Hij was daarna raadslid in Eindhoven. Van den Nieuwenhuijzen werd in die periode Raadslid van het jaar 2013. In Son en Breugel was hij wethouder Financiën en Duurzaamheid.

Portefeuille

Van den Nieuwenhuijzen neemt binnen de fractie de portefeuille Ontwikkelingssamenwerking en Defensie voor zijn rekening.

Voorkeursstemmen

Isabelle Diks vertrekt uit de Kamer om wethouder en locoburgemeester in Groningen te worden. Kamervoorzitter Khadija Arib zei vanmiddag dat het afscheid vreemd is vanwege de coronacrisis: "Geen volle zaal en je zit in de Voorzittersloge omdat je geen Kamerlid meer bent." Ze wenste haar succes in haar nieuwe functie maar was ook kritisch, onder andere over het tussentijds vertrek van het Kamerlid: "Zeker in jouw geval. Je bent gekozen met voorkeursstemmen. Maar uiteindelijk maakt iedereen daarin zijn of haar eigen keuzes."

Naar boven