Kamerrapporteur naar klimaattop in New York

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is dinsdag 23 september aanwezig op de VN-klimaattop in New York. Zij is daar als rapporteur van de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu.

Met de klimaattop roept secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties op om meer te doen tegen klimaatverandering. Ook wil hij een impuls geven aan de VN-klimaatonderhandelingen.

Als rapporteur wil Van Veldhoven een scherp beeld krijgen van de huidige stand van zaken in de VN-klimaatonderhandelingen en de verwachtingen rondom mogelijke uitkomsten van die onderhandelingen eind 2015 in Parijs. Daarbij gaat haar interesse vooral uit naar het vormgeven van een financieringsinstrument binnen een nieuw klimaatakkoord. Ook de economische drijfveren voor klimaatactie zijn onderwerp van gesprek. Rond de top spreekt de rapporteur met allerlei delegaties van andere landen en met CEO’s van bedrijven.

Van Veldhoven maakt deel uit van een grote Nederlandse delegatie, onder leiding van minister-president Rutte. Vanuit het kabinet zijn verder staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aanwezig op de VN-klimaattop.

Europese Raad

Op 23 en 24 oktober spreken de Europese regeringsleiders tijdens de Europese Raad over de Europese inzet in de  klimaatonderhandelingen. Ook bepalen zijn dan de belangrijkste doelstellingen uit het Europese klimaat- en energiepakket voor het jaar 2030.