Bestuur zelf de camera tijdens de troonrede

Tijdens de troonrede van koning Willem-Alexander was het opnieuw mogelijk om zelf de camera te bedienen en rond te kijken in de Ridderzaal. Net als vorig jaar was hiervoor de 360 gradencamera in de Ridderzaal opgesteld.

Beeld uit de Ridderzaal, genomen met 360 gradencamera

Screenshot van de troonrede door de 360 gradencamera

360 gradencamera

De NOS maakte het dit jaar voor de tweede keer mogelijk voor kijkers om via internet de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in zijn geheel te volgen, alsof je zelf in de Ridderzaal zit. Dat deed de NOS naast de gebruikelijke tv-registratie. Een speciale 360 gradencamera tussen de aanwezigen maakte continu beelden van vrijwel de gehele Ridderzaal tijdens de vergadering. Vanaf de computer kon je zelf bepalen welk deel van de Ridderzaal je wilde zien.

Verenigde Vergadering

In een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal zijn in elk geval leden van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer aanwezig. Op Prinsjesdag zitten ook de leden van de Rijksministerraad, de Raad van State en andere genodigden in de Ridderzaal. Verder zijn er plaatsen voor de pers en voor burgers, bijvoorbeeld vanuit alle provincies.

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol is Voorzitter van de Verenigde Vergadering. Zij opende de vergadering met de woorden: "De Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal, als bedoeld in artikel 65 van de Grondwet, is geopend." Daarna stelde zij een commissie van in- en uitgeleide in van zes leden die de Koning en de andere leden van het Koninklijk Huis bij binnenkomst ontving. Die commissie stond onder leiding van de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg.

Lees ook het speciale dossier over Prinsjesdag en het dossier over de algemene poltieke beschouwingen.