Rondetafelgesprek over (humanitaire) hulp minderheden in Noord-Irak

De Tweede Kamer hield op woensdag 10 september van 14.00 tot 18.00 uur een rondetafelgesprek over de (humanitaire) hulp aan minderheden in Noord-Irak. Het rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van minderheden en hulpverleners was bedoeld als voorbereiding op het plenaire debat op woensdagavond over de recente opmars van IS in Irak.

Het rondetafelgesprek werd georganiseerd door de vaste commissies voor Buitenlandse Zaken en Defensie en de algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Minderheden

Tijdens het eerste deel van het rondetafelgesprek kwamen vertegenwoordigers van minderheden in Noord-Irak aan het woord. De commissie voor Buitenlandse Zaken had hiervoor een delegatie parlementsleden uit het parlement van de Koerdische Regionale Regering uitgenodigd die de verschillende minderheden in Noord-Irak vertegenwoordigen. De delegatie bestond uit de Voorzitter van het parlement en vier parlementsleden.

Hulporganisaties

Tijdens het tweede deel van het rondetafelgesprek spraken Kamerleden met vertegenwoordigers van Nederlandse hulporganisaties die actief zijn in Noord-Irak.

Programma rondetafelgesprek

  • 14.00 - 16.30 uur: Gesprek met vertegenwoordigers van de minderheden in Noord-Irak

    Klik voor meer details.

  • 16.30 - 17.15 uur: Internationale Organisaties

    Rene Bruin, Head of Office UNHCR Den Haag

    Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening Nederlandse Rode Kruis

  • 17.15 – 18.00 uur: Ngo’s

    Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

    Ruud van Eijle, directeur World Vision

    Michel Gendi, directeur Dorcas (Engels)

    Janneke de Kruijf, Manager Marketing and Communication Medair

De delegatie uit het parlement van de Koerdische Regionale Regering is van 9 tot en met 12 september in Nederland. Naast het gesprek met de Kamercommissies heeft de delegatie onder andere een ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken.

Live volgen

Het rondetafelgesprek is van 14.00 tot 18.00 uur in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren.