Tweede Kamer herdenkt slachtoffers MH17

De Tweede Kamer heeft dinsdag 2 september de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 herdacht. De herdenking vond plaats aan het begin van de eerste vergaderdag van de Tweede Kamer na het zomerreces.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en minister-president Rutte hielden een toespraak, waarna de Kamerleden in de plenaire zaal een minuut stilte betrachtten.

'Gitzwarte bladzijde'

'De zomer, die in Nederland voor veel mensen net was begonnen, was in één klap voorbij', zei Voorzitter Van Miltenburg. 'De zon maakte plaats voor verdriet, boosheid en rouw. Er zijn maar weinig mensen in ons land die niet op een of andere manier weet hebben van iemand die betrokken is bij de ramp.' Ze sloot af met de woorden dat de ramp voor altijd een gitzwarte bladzijde in onze geschiedenis zal zijn. 'Maar de verbondenheid van Nederland die tóen zichtbaar werd geeft deze pagina tegelijkertijd een bijzondere gloed. Wij hopen dat de nabestaanden dit, in al hun verdriet, als steun ervaren.'

Saamhorigheid

Ook minister-president Rutte sprak de Kamer toe. 'Ons land stond stil deze zomer. In kerken en op scholen, in straten en op pleinen, in sportclubs en op gemeentehuizen. Langs de A2 en de A27, van Eindhoven naar Hilversum. De rouw was overal voelbaar en zichtbaar.' De minister-president stond ook stil bij de saamhorigheid in het rouwen om de slachtoffers. 'In het gedeelde verdriet heeft ons land laten hoe krachtig het is. De saamhorigheid die na 17 juli naar boven kwam, geeft troost en doet goed. Samen zijn we boos. Samen zijn we verdrietig. Samen herdenken we. Ik ben trots dat dit land de slachtoffers de waardigheid en het respect heeft kunnen geven die zij verdienen.'

De Eerste Kamer herdenkt de slachtoffers een week later, op 9 september om 13.30 uur. De Staten-Generaal zullen ook aan de nationale herdenking van de ramp op 10 november een bijdrage leveren.