Commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bezoekt Vietnam

Leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hebben van 17 tot en met 24 augustus een werkbezoek gebracht aan Vietnam.

De Kamerleden hebben in Vietnam poolshoogte genomen van de politieke en economische situatie. Vietnam heeft de afgelopen jaren een snelle economische groei doorgemaakt. De relatie tussen Nederland en Vietnam is overgegaan van een hulprelatie naar een handelsrelatie. De delegatie uit de Kamer heeft gekeken naar de mogelijkheden om de economische samenwerking en bilaterale handelsbetrekkingen met Vietnam verder te versterken.

Programma

De Kamerleden hebben onder meer een bezoek gebracht aan Hanoi, Hai Phong, de Mekong Delta en Ho Chi Minh City (HCMC). In de hoofdstad Hanoi heeft de delegatie gesprekken gevoerd met politici en vertegenwoordigers van internationale organisaties en ngo’s, zoals de Wereldbank en GAVI (Global Alliance for Vaccination & Immunisation). De delegatie heeft ook de scheepswerf van Damen Shipyards in havenstad Hai Phong bezocht, waar zij ontmoetingen hebben gehad met vertegenwoordigers van verschillende Nederlandse bedrijven die actief zijn in de maritieme sector. Verder heeft de Kamerdelegatie bedrijven en projecten bezocht in de Mekong Delta en Ho Chi Minh City, zoals een brouwerij van de Vietnam Brewery Ltd (onderdeel van Heineken), de modelboerderij van FrieslandCampina en de Protrade textielfabriek, waar met het Better Work Programme gewerkt wordt aan verbetering van de arbeidsomstandigheden.



De volgende Kamerleden namen deel aan het werkbezoek:

- Raymond de Roon (PVV, delegatieleider)

- Ingrid de Caluwé (VVD)

- René Leegte (VVD)

- Roelof van Laar (PvdA)

- Jan Vos (PvdA)

- Jasper van Dijk (SP)

- Agnes Mulder (CDA).