Woordvoerders Financiën en Europese Zaken op werkbezoek in Portugal en Spanje

Zeven woordvoerders Europese Zaken en Financiën zijn van maandag 7 juli tot donderdag 10 juli in Portugal en Spanje voor een werkbezoek. Hoe staat het met de economie en de politiek in deze landen, die hard getroffen zijn door de financiële crisis?

Op donderdag 10 juli bezoeken de Kamerleden in Valencia de regering van de gelijknamige autonome regio. Ze spreken daar ook met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en lokale gesprekspartners over de economische ontwikkelingen en het regionale bestuur.

Woensdag 9 juli was de delegatie in Madrid, waar de Kamerleden spraken met de staatssecretaris voor Europese Zaken, Íñigo Mendez de Vigo, en de Spaanse ombudsman. Ook hebben de Kamerleden Spaanse parlementariërs ontmoet die Europese Zaken in hun pakket hebben. Anders dan in Nederland werken leden van de Spaanse “Eerste en Tweede Kamer” bij de behandeling van Europese zaken samen in een gemengde commissie.

Portugal

De zeven Kamerleden waren maandag 7 juli en dinsdag 8 juli in Lissabon. Daar hebben zij gesproken met collega’s van het Portugese parlement, de Assembleia da República. De gesprekken gingen over de actuele politieke en economische situatie van Portugal.

Ook wisselden de parlementariërs ervaringen uit over de wijze waarop beide landen omgaan met EU-voorstellen. De Assembleia stuurt jaarlijks honderden reacties op EU-voorstellen naar de Europese Commissie, terwijl de Tweede Kamer een meer selectieve werkwijze kent. De Nederlandse Kamerleden spraken niet alleen met hun Portugese collega’s, maar ontmoetten ook Nederlandse studenten die in Portugal studeren en vertegenwoordigers uit het Nederlandse bedrijfsleven. Verder bezochten ze een voedselbank.

De volgende leden nemen deel aan het werkbezoek:

- René Leegte (delegatievoorzitter, VVD)

- Mark Harbers (VVD)

- Mark Verheijen (VVD)

- Marit Maij (PvdA)

- Henk Nijboer (PvdA)

- Arnold Merkies (SP)

- Gerard Schouw (D66)

Volg de commissie Europese Zaken op Twitter

Via het twitterkanaal @EuZaTweedeKamer blijf je op de hoogte van de commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer.