Kamerleden onderzoeken Duitse en Deense woningmarkt

Hoe staat het met de sociale huursector en de verhouding tussen huur- en koopwoningen in Duitsland en Denemarken? Leden van de commissie voor Wonen en Rijksdienst onderzochten dit ter plekke, tijdens een werkbezoek in Duitsland en Denemarken, van maandag 7 tot en met donderdag 10 juli.

Bij hun onderzoek naar de woonmarkt in Duitsland en Denemarken keken de Kamerleden onder andere naar de omvang van de sociale huursector, de doorstroming op de woningmarkt en de verhouding tussen huur- en koopwoningen. Ook wilden ze meer te weten komen over de financiering van hypotheken en de leefbaarheid in beide landen. Bijzondere aandacht was er verder voor het stelsel van woningcorporaties, waarnaar op dit moment een parlementair enquêteonderzoek loopt. Ten slotte namen de Kamerleden een kijkje bij voorbeelden van bouwen in eigen beheer en energieneutraal bouwen en wonen.

Duitsland

Het werkbezoek begon op maandag 7 juli in Hamburg. Daar hadden de Kamerleden diverse ontmoetingen en gesprekken met vertegenwoordigers van overheidsinstellingen, woningcorporaties en andere betrokkenen op de woningmarkt. De leden bezochten ook twee bouwprojecten, Hafencity en de bouwgemeenschap Die Kekse. In Hafencity is een verlaten havengebied opnieuw ingericht als woon- en kantorenwijk.

Denemarken

Vanaf woensdag 9 juli waren de Kamerleden in Kopenhagen. Ook daar spraken zij met vertegenwoordigers van overheidsinstellingen en betrokkenen zoals de Deense Vereniging van Hypotheekverstrekkers en het Deense Energieagentschap. Daarnaast bezochten de leden de achterstandswijk Mjølnerparken. Het werkbezoek werd afgesloten met een tocht langs verschillende bouwprojecten in een voormalige haven van Kopenhagen.

Samenstelling

De volgende leden nemen deel aan het werkbezoek:

Sander de Rouwe (voorzitter, CDA)

Roald van der Linde (VVD)

Jan Vos (PvdA)

Sadet Karabulut (SP)

Kees Verhoeven (D66)

Martine Baay (50PLUS/Baay-Timmerman)

Op uitnodiging van de commissie namen ook vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, de Vereniging Eigen Huis, Woonbond en Aedes deel aan het werkbezoek.