Britse en Belgische omroepstelsel onder de loep

Technologische vernieuwingen gaan sneller dan ooit en het mediagebruik verandert snel. Is er nog toekomst voor de Nederlandse omroepen? Leden van de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaan van 7 tot en met 10 juli op werkbezoek naar Londen en Brussel, om zich voor te bereiden op debatten over het omroepbestel.

Een aanleiding voor het werkbezoek is het advies over de toekomst van de Nederlandse omroepen dat de Raad voor Cultuur eind maart gaf. "Technologische vernieuwingen gaan razendsnel en het mediagebruik verandert ingrijpend", aldus de Raad. De omroepen zouden volgens de Raad een "innovatieve en slagvaardige mediadienst moeten vormen".

Staatssecretaris Dekker had aangekondigd om in de zomer zijn beleidsreactie op het advies naar de Kamer te sturen. Donderdag 3 juli schreef hij aan de Kamer dat hij zijn visie op de toekomst van de omroep na het zomerreces zal sturen. Daarna zal de Kamer erover debatteren. Omdat de Britse en Belgische omroep voor vergelijkbare vragen staan als de Nederlandse, brengen leden van de commissie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een werkbezoek in Londen en Brussel.

Londen

Het werkbezoek start op maandag 7 juli 2014 in Londen met een bezoek aan omroepgigant BBC. Ook voeren de Kamerleden in Londen een gesprek met leden van de parlementaire commissie voor Mediazaken van het Britse Lagerhuis. Op dinsdag 8 juli 2014 gaan de Kamerleden langs bij het Britse ministerie van Cultuur, Media en Sport. Ook brengen ze een bezoek aan ITV, de oudste Britse commerciƫle zender. Verder staat een bezoek aan Ofcom op het programma, de toezichthouder op het gebied van communicatie en media.

Brussel

In Brussel bezoeken de leden op woensdag 9 juli 2014 de toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media en het Vlaams Parlement. In de studio's van de commerciĆ«le televisieorganisatie Medialaan krijgen de Kamerleden een rondleiding en voeren ze gesprekken. Een dag later is de Vlaamse publieke omroep (VRT)  aan de beurt. Dan zullen de Kamerleden ook op bezoek gaan bij het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid.

Deelnemers

De volgende leden van de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nemen deel aan het werkbezoek.

- Agnes Wolbert (voorzitter, PvdA)

- Ton Elias (VVD)

- Mohammed Mohandis (PvdA)

- Jasper van Dijk (SP)

- Pieter Heerma (CDA)

- Kees Verhoeven (D66)