Staten-Generaal eren veteranen

Zaterdag 28 juni was het Veteranendag. De Eerste en Tweede Kamer onthulden op deze dag een borstbeeld van de eerste gesneuvelde Nederlandse militair, een oud-Kamerlid. Ook waren de Tweede Kamervoorzitter en een delegatie Kamerleden aanwezig bij de viering van de tiende Nederlandse Veteranendag.

De Nederlandse Veteranendag draait om erkenning van en waardering voor veteranen. Het doel van de dag is om het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te vergroten. Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg was zaterdag 28 juni samen met leden van de vaste commissie voor Defensie aanwezig bij de viering van de tiende Nederlandse Veteranendag in Den Haag.

Borstbeeld gesneuvelde militair onthuld

Op 15 juni 2014 was het honderd jaar geleden dat de eerste Nederlandse militair sneuvelde. Dit was luitenant-kolonel Lodewijk Thomson. Hij kwam om tijdens een door Nederland uitgevoerde vredesmissie ten dienste van de internationale rechtsorde. Lodewijk Thomson stierf in de plaats Durrës in Albanië. Hij was ridder in de Militaire Willemsorde en lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 1905 tot 1913.

Een borstbeeld van Thomson is zaterdag onthuld in de corridor die de vleugels van de beide Kamers op het Binnenhof verbindt. De onthulling werd verricht door Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol (links op foto) en Angelien Eijsink, de voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer. Het is een bronzen replica van het beeld dat in 1918 is vervaardigd door de beeldhouwer August Falise (1876-1936).