Ambassadeurs in Tweede Kamer rond Europees Openbaar Ministerie

De Tweede Kamer ontvangt maandag 16 juni een aantal ambassadeurs van de lidstaten van de EU voor een bijeenkomst over de Europese plannen voor de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie. De Tweede Kamer is tegen deze plannen van de Europese Unie.

Update

Tweede Kamer verzet zich tegen oprichting van een Europees Openbaar Ministerie

De Tweede Kamer zoekt nadrukkelijk de samenwerking met andere lidstaten in haar verzet tegen de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie. De Twede Kamer heeft eind oktober 2013 samen met dertien andere parlementen in de vorm van een gele kaart haar bezwaren geuit tegen de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie. De Tweede Kamer is namelijk van mening dat opsporing, vervolging en berechting primair een nationale bevoegdheid zijn.

In februari 2014 is VVD-Kamerlid Ard van der Steur aangesteld als rapporteur op dit onderwerp. De Tweede Kamer is niet te spreken over de reactie van de Europese Commissie op de bezwaren en vindt dat de Commissie de discussie over de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie afhoudt.

Ambassadeurs

Tijdens de bijeenkomst met ambassadeurs informeert de Tweede Kamer over de pogingen die zij tot nu toe heeft gedaan om het debat met de Commissie en met andere lidstaten te openen. De ambassadeurs zullen nader kennismaken met rapporteur Ard van der Steur en met andere Kamerleden van de commissie voor Veiligheid en Justitie en de commissie voor Europese Zaken.

Ook zal het alternatieve voorstel van de Tweede Kamer aan de ambassadeurs van verschillende lidstaten worden voorgelegd. >>Lees het position paper met het alternatieve voorstel.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg opent de bijeenkomst om 10.00 uur in de Rooksalon van de Tweede Kamer.