Veteranen exposeren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is tot en met 20 juni een expositie te zien met werk van Nederlandse veteranen. Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg opende dinsdag 3 juni de expositie ‘Na de missie: de kunst van het verwerken’.

Opening tentoonstelling veteranenkunst, 3 juni 2014

De expositie is een initiatief van de Stichting Veteranenkunst, die een brug wil slaan tussen veteranen en de maatschappij. De tentoonstelling toont de creaties van veteranen, van wie sommigen nog altijd in dienst zijn.

De werken lopen zeer uiteen. Er zijn foto's te zien, pasteltekeningen en olieverfschilderijen. Soms is de verwijzing naar oorlog en vrede duidelijk zichtbaar doordat er wapens of gezichten te zien zijn, in andere gevallen is de verwijzing subtieler en zijn de kunstwerken abstracter of zelfs lieflijk.

Verhaal naar buiten brengen

Bij de opening van de tentoonstelling verwees Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg naar de toegenomen aandacht voor veteranen, die blijkt uit onder meer veteranendagen en wetgeving voor veteranen. "Vanuit de Tweede Kamer hebben we veel gevraagd van alle jonge mannen en vrouwen die we naar plekken stuurden waar oorlog woedde, of waar de vrede nog zo pril en wankel was. Voor sommigen was de opdracht zoveel zwaarder dan zij zich vooraf hadden voorgesteld. Dat zie je ook aan de schilderijen die hier hangen, die soms verdrietig zijn, ruw en grauw. Met deze tentoonstelling helpen wij hen om hun verhaal naar buiten te brengen. In de hoop dat het hen helpt om de toekomst met wat meer innerlijke rust tegemoet te treden."

Praktische informatie

De foto-expositie is van 3 juni tot en met 20 juni 2014 vrij te bezichtigen (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur), via de ingang bij Lange Poten 4 in Den Haag. Om de Tweede Kamer binnen te komen, is het dragen en op verzoek tonen van een legitimatiebewijs verplicht.