Mensenhandel en prostitutie onder de loep in Bulgarije en Roemenië

De commissie voor Veiligheid en Justitie gaat van 6 tot 10 mei op werkbezoek in Bulgarije en Roemenië. De Kamerleden willen ter plekke bekijken wat de Roemeense en Bulgaarse autoriteiten doen om te voorkomen dat jonge vrouwen geronseld worden om af te reizen naar Nederland.

De Kamerleden laten zich in Bulgarije informeren over de strafrechtelijke samenwerking op het gebied van mensenhandel. Ook zullen zij bezoeken brengen aan wijken en dorpen die te maken hebben met ronselpraktijken en illegale prostitutie. Verder staat een bezoek aan het opvangcentrum op Otopeni, het vliegveld van Boekarest, op het programma. Ten slotte gaat de aandacht van de Kamerleden uit naar de opvang en begeleiding van slachtoffers van mensenhandel in deze landen.

Tijdens het werkbezoek is er veel gelegenheid om te spreken met Roemeense Kamerleden, politiefunctionarissen, activisten en belangenorganisaties die zich bezighouden met de problematiek van mensenhandel en prostitutie. Met het werkbezoek vergaren de leden van de commissie voor Veiligheid en Justitie kennis en ervaring, die ze gebruiken ter voorbereiding op debatten over dit onderwerp.

Delegatie

De volgende Kamerleden gaan op werkbezoek naar Bulgarije en Roemenië: Tanja Jadnanansing (als voorzitter van de commissie Veiligheid & Justitie), Foort van Oosten (VVD), Ard van der Steur (VVD), Marith Rebel (PvdA), Roelof van Laar (PvdA),  Nine Kooiman (SP), Peter Oskam (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Magda Berndsen-Jansen (D66) en Louis Bontes (BONTES/VAN KLAVEREN).