Kamervoorzitter maakt meisjes enthousiast voor techniek op Girlsday

Zo'n twintig meisjes van het Stanislas College in Delft waren donderdag 24 april te gast tijdens Girlsday in de Tweede Kamer. Daar hoorden zij van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg hoe belangrijk en interessant techniek en ICT kunnen zijn. De meisjes namen onder andere een kijkje in de regiekamer van de Tweede Kamer.

"Zonder techniek zouden Kamerleden hun werk niet kunnen doen", legde Voorzitter Van Miltenburg uit aan de meisjes. Als voorbeeld noemde ze smartphones en tablets, waarmee Kamerleden op de hoogte blijven van het actuele nieuws. Ook in haar eigen werk is techniek onmisbaar. "Als Voorzitter heb ik te maken met een uitgebreid knoppenpaneel, waarmee ik Kamerleden het woord geef en in de gaten houd hoe lang ze aan het woord zijn. We denken al lang na over nieuwe manieren, nieuwe technieken om dit gemakkelijker te maken. En waarom zouden meisjes dat niet kunnen?”

De techniek achter de politiek

In de Tweede Kamer maakten de meisjes tijdens Girlsday kennis met de techniek achter de politiek. Zo namen ze een kijkje in de regiekamer. Hiervandaan worden de beelden van alle politieke debatten uitgezonden en geschikt gemaakt voor televisie en internet. Ook een bezoek aan het rekencentrum en de servicedesk van de ICT-afdeling stond op het programma. Ten slotte kregen de meisjes een rondleiding door de Tweede Kamer.

Girlsday: meer meisjes en vrouwen in techniek en ICT

Meisjes in Nederland hebben vaak geen goed beeld van bèta- of technische opleidingen en beroepen. Ook kennen zij vaak geen rolmodellen in deze sectoren. Daardoor kiezen ze veel minder vaak dan jongens voor een technische opleiding of baan. Daarom is er Girlsday, een initiatief van VHTO, het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. VHTO wil dat jonge meisjes zich beter en breder oriënteren op hun toekomstige studiekeuze. Onder andere door Girlsday streeft de organisatie ernaar om meer meisjes en vrouwen een plek te geven in bètawetenschap, techniek en ICT in Nederland.