Tijdelijke commissie ICT begonnen met hoorzittingen

De tijdelijke commissie ICT-projecten bij de overheid is op vrijdag 25 april 2014 begonnen met een serie hoorzittingen. Een van de vragen die in de eerste hoorzitting gesteld wordt is: waarom lijken ICT-projecten bij de overheid ernstiger mis te gaan dan in het bedrijfsleven?

De leden van de tijdelijke commissie ICT

Van links naar rechts: Paul Ulenbelt (SP, ondervoorzitter), Hanke Bruins Slot (CDA), Ton Elias (VVD), Manon Fokke (PvdA) en Paul van Meenen (D66).

Tijdelijke commissie ICT

In opdracht van de Tweede Kamer doet de tijdelijke commissie ICT onderzoek naar de problemen rond ICT-projecten bij de overheid. De commissie wil in kaart brengen wat er bij ICT-projecten mis kan gaan en wat daarvan de oorzaken zijn. Hieruit zal de commissie conclusies trekken: welke stappen moet de overheid zetten om ICT-projecten in de toekomst wél te laten slagen? De commissie heeft besloten om zeven openbare hoorzittingsdagen te houden waarin zij spreekt met betrokkenen uit de wetenschap, advies- en toezichtwereld, het bedrijfsleven en de overheid.

Doel

Het doel van de hoorzittingen is om, in aansluiting op het eerder uitgevoerde theoretisch en casusonderzoek, de voorlopige bevindingen te toetsen, knelpunten inzichtelijk te maken en mogelijke oplossingsrichtingen te verkennen.

Programma hoorzitting vrijdag 25 april

Voorzitter Elias: “Op de eerste dag willen we vooral het algemene beeld in kaart brengen: onder meer de vraag waarom het bij de overheid ernstiger mis lijkt te gaan dan in het bedrijfsleven en achterhalen wat de meest voorkomende problemen zijn bij ICT-aanbestedingen en contractmanagement”.

9.45 Hans Mulder  European Research Director van de Standish Group en directeur VIAgroep NV     11.30 Stephan Corvers directeur/eigenaar Corvers Procurement Services bv     13.30 Chris Verhoef hoogleraar Informatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en wetenschappelijk adviseur voor overheid en bedrijfsleven     15.15 Tonny Wildvank voormalig contractmanager grote ICT-projecten van de overheid     17.00 Swier Jan Miedema publiek ondernemer

Live volgen en terugkijken

De hoorzitting is in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. U kunt de hoorzittingen live volgen via deze website, in video en audio:

Via het YouTube-kanaal van deTweede Kamer kunt u alle hoorzittingen terugkijken.

Meer informatie over de tijdelijke commissie ICT

Meer informatie over de tijdelijke commissie ICT vindt u op de commissiepagina.