Kamer zet volgende stap in kritiek op Europees Openbaar Ministerie

De commissie voor Veiligheid en Justitie heeft ingestemd met een position paper over het voorstel van de Europese Commissie voor een Europees Openbaar Ministerie. De Tweede Kamer is tegen dit voorstel, omdat zij van mening is dat zo'n Europees Openbaar Ministerie de bevoegdheden van Europa te veel oprekt.

Update

Position paper

De rapporteur Europees Openbaar Ministerie, Ard van der Steur (VVD), zal dit position paper de komende maanden gebruiken bij gesprekken met andere nationale parlementen, ambassadeurs van EU-lidstaten in Den Haag en justitie-attachés die in Brussel onderhandelen.

De bezwaren tegen het voorstel betreffen vooral de subsidiariteit en de proportionaliteit (lees meer over deze begrippen). De Tweede Kamer is van mening dat opsporing, vervolging en berechting primair een nationale bevoegdheid is.

Alternatief voorstel

In het position paper heeft de Tweede Kamer een alternatief voorstel voor een Europees OM geformuleerd. In dit alternatief wordt de soevereiniteit van de lidstaten niet geschonden, maar kan er wel als ultimum remedium worden opgetreden op Europees niveau. Een meerderheid van de Kamer heeft zich achter dit compromisvoorstel geschaard. Rapporteur Europees Openbaar Ministerie Ard van der Steur probeert hiervoor de komende maanden steun te vinden bij nationale parlementen, ambassadeurs van EU-lidstaten in Den Haag en justitie-attachés die in Brussel onderhandelen. De Eerste Kamer sluit zich bij een deel van deze activiteiten aan.

Brief aan Barroso

Op woensdag 16 april 2014 stuurde de Kamer een brief aan voorzitter Barroso van de Europese Commissie. Deze brief brengt het ongenoegen over dat in de Kamer leeft over de wijze waarop de Commissie omgaat met de kritiekpunten van de Tweede Kamer en van dertien andere kamers van Europese parlementen. Deze kritiekpunten zijn eind oktober 2013 in de vorm van een gele kaart aan de Commissie overgebracht. Ook staat in de brief de wens om naar aanleiding van de gele kaart in discussie te treden met de Europese Commisie. De Commissie houdt deze discussie tot nu toe af. De Eerste Kamer zal een gelijkluidende brief sturen aan de Commissie.

Position Paper rapporteur Europees Openbaar Ministerie