Commissie Binnenlandse Zaken bezoekt Vlieland en Terschelling

De commissie voor Binnenlandse Zaken brengt op 3 en 4 april 2014 een werkbezoek aan de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling, op uitnodiging van de provincie Fryslân.

Het programma start donderdagavond met een informeel diner op Vlieland. Vrijdag 4 april is het officiële programma op Vlieland. Belangrijke thema's zijn de leefbaarheid en de ontwikkeling van de bevolkingssamenstelling op de eilanden. Ook de nieuwe verantwoordelijkheden voor gemeenten komen aan bod.

Zeevaartschool

Na de bespreking gaat de delegatie naar Terschelling, voor een bezoek aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz, een zeevaartschool. Verder krijgen de commissieleden een presentatie te zien naar aanleiding van het rapport 'Het geluid van jongvolwassenen van de Friese Waddeneilanden. Een onderzoek naar sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van het wonen op de Friese Waddeneilanden'. De belangrijkste knelpunten liggen volgens de jongeren op de Waddeneilanden bij de woningmarkt, de arbeidsmarkt en een betere bootverbinding. Jongeren zijn wel heel tevreden met de leefomgeving. Maar veel jongeren zien nu geen mogelijkheden om zelfstandig op hun eiland te wonen.

Een bezichtiging van de nieuwe simulator van de zeevaartschool markeert het einde van het werkbezoek van de commissie voor Binnenlandse Zaken.

Delegatie

De delegatie bestaat uit de volgende leden:

- Magda Berndsen-Jansen, voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken (D66)

- Betty de Boer (VVD)

- Aukje de Vries (VVD)

- Lutz Jacobi (PvdA)

- Astrid Oosenbrug (PvdA)

- Madeleine van Toorenburg (CDA)

- Gerard Schouw (D66)

- Roelof Bisschop (SGP)