Voorzitter parlementaire assemblée NAVO bezoekt Staten-Generaal

Op dinsdag 1 april bezoekt de voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de NAVO, het Britse parlementslid Hugh Bayley, de Staten-Generaal. Hij bespreekt dan onder andere de voorbereidingen van de 60ste Annual Session, die van 21 tot 24 november 2014 in Den Haag wordt gehouden. De organisatie is in handen van de Staten-Generaal.

Ieder parlement uit de lidstaten organiseert eens in de veertien jaar een bijeenkomst van de  Parlementaire Assemblee van de NAVO. De sessie in Den Haag valt dit jaar kort na de NAVO-top van regeringsleiders in september.

Logo

Hugh Bayley heeft tijdens zijn bezoek gesprekken met de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, en leden van beide Kamers die deel uitmaken van de NAVO-delegatie en de commissies voor Buitenlandse Zaken en voor Defensie. De voorzitter van de Nederlandse NAVO-delegatie, Han ten Broeke (VVD), zal voorafgaande aan het gesprek met Kamerleden een logo overhandigen aan Hugh Bailey. Dit logo is speciaal gemaakt voor de Annual Session van de NAVO Assemblee in Den Haag.

Hugh Bailey

Hugh Bayley (1952) is sinds 1992 lid van het Britse Lagerhuis namens de Labour-partij voor het kiesdistrict York Central. Sinds november 2012 is hij voorzitter van de NAVO Assemblee. De voorzitter van deze organisatie wordt gekozen voor een termijn van een jaar en kan een keer herkozen worden. De heer Bayley is tijdens de laatste Annual Session in Dubrovnik (oktober 2013) herkozen.De Annual Session in Den Haag in november van dit jaar zal de laatste zijn die hij voorzit.

De Assemblee heeft 257 leden uit de 28 lidstaten. Daarnaast nemen parlementariërs uit 25 geassocieerde en partnerlanden van de NAVO deel aan de vergaderingen, waarmee het totaal op ongeveer 360 leden komt. De Nederlandse delegatie bestaat uit 14 leden uit beide Kamers (7 vast, 7 plaatsvervangend) en staat onder leiding van Han ten Broeke.