Technische briefing over gegevensverzameling door AIVD en MIVD

De AIVD en de MIVD werken de laatste jaren steeds meer met verzamelingen gegevens op het gebied van telecommunicatie. In een openbare technische briefing op donderdag 27 maart van 15.00 tot 16.30 uur krijgt de commissie voor Binnenlandse Zaken toelichting op een recent onderzoek over dit onderwerp.

De Commissie Toezicht betreffende de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD) presenteerde begin februari een onderzoeksrapport over de activiteiten van de AIVD en de MIVD. De CTIVD verrichte het onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer. Het onderzoeksrapport gaat over de manier waarop de Nederlandse diensten verzamelingen (persoons)gegevens op het gebied van telecommunicatie verwerven, gebruiken en met buitenlandse diensten uitwisselen.

Conclusie

De belangrijkste conclusie van het rapport is dat de AIVD en de MIVD niet stelselmatig buiten de wet om verzamelingen (persoons)gegevens verwerven. Toch constateert de CTIVD dat sommige van de werkwijzen van de inlichtingendiensten onrechtmatig zijn. Ook beveelt de CTIVD beveelt aan om een specifieke regeling voor de verwerking van metagegevens op te nemen in de wet.

Live volgen

De openbare technische briefing is donderdag 27 maart van 15.00 tot 16.30 uur in de Suze Groenwegzaal van de Tweede Kamer. U kunt deze vergadering live meekijken of meeluisteren.