Donderdagochtend overleg over Oekraïne

Oekraïne staat opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer. De commissie voor Buitenlandse Zaken debatteert donderdag van 9.15 tot 11.00 uur naar aanleiding van het verslag dat minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft gestuurd van de vergadering van de Raad Buitenlandse Zaken van maandag 17 maart 2014.

De Raad Buitenlandse Zaken noemt het referendum over toetreding tot Rusland illegaal. De Raad veroordeelt dit referendum stellig en stelt dat het in strijd is met de Oekraïense grondwet. De Europese Unie zal het referendum en de uitslag ervan niet erkennen.

Sancties

Ook heeft de Raad Buitenlandse Zaken maandag besloten dat sancties worden ingesteld tegen personen die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne. Deze mensen krijgen een reisverbod naar de Europese Unie. Ook worden de tegoeden bevroren van 21 personen. De sancties zijn op 17 maart direct van kracht geworden.

Raad Buitenlandse Zaken

De raadsformatie Buitenlandse Zaken bestaat uit de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en/of Ontwikkelingssamenwerking van de lidstaten van de Europese Unie. De Raad Buitenlandse Zaken vergadert elke maand in Brussel.

Eerdere vergaderingen over Oekraïne

Op woensdag 4 en 5 maart debatteerde de Kamer over het steunpakket van ruim 11 miljard aan Oekraïne. Ook op 12 maart kwam de situatie in Oekraïne aan bod tijdens een voorbespreking van de Raad Buitenlandse Zaken van 17 maart. Verder debatteerde de Kamer op 20 februari over de situatie in Oekraïne. Toen was president Viktor Janoekovitsj nog niet afgezet.

Vergaderinformatie

De geagendeerde brief van minister van Buitenlandse Zaken Timmermans is een verslag van de Raad van Buitenlandse Zaken van 17 maart 2014. Het overleg met de minister gaat alleen over het deel dat betrekking heeft op de situatie in Oekraïne.

Live volgen

Het overleg in de Thorbeckezaal is openbaar. Via de livestream kunt u live meekijken en meeluisteren.