Tweede Kamervoorzitter spreekt tijdens jaarvergadering Interparlementaire Unie in Genève

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft maandag 17 maart een toespraak gehouden tijdens de voorjaarsvergadering van de Interparlementaire Unie (IPU) in Genève. Ze onderstreepte in haar toespraak het belang van de IPU voor de internationale samenwerking tussen parlementariërs.

In haar toespraak feliciteerde Voorzitter Van Miltenburg de IPU met haar 125-jarig bestaan. De doelstelling van de IPU sinds de oprichting is om een overlegforum te zijn voor alle democratisch gekozen parlementen in de wereld om de vrede en de samenwerking tussen de volkeren te bevorderen en de representatieve democratie te verankeren.

Technologie
Het belang van de IPU is gedurende het bestaan van de organisatie alleen maar gegroeid, aldus Van Miltenburg. “De laatste decennia is er steeds meer interparlementaire samenwerking. Dit hangt nauw samen met de moderne technologie en de beschikbaarheid van informatie op elk moment en elke plaats."

"Door de snelle en directe communicatiemiddelen hebben volksvertegenwoordigers meer dan ooit de taak om aan de kiezer te laten zien hoe ze gestalte geven aan hun mandaat.”

Mensenrechten
De Kamervoorzitter vindt het hiernaast van groot belang dat de IPU blijft opkomen voor collega-parlementariërs die niet vrij zijn om hun taken uit te voeren. Van Miltenburg: “In een aantal landen zijn parlementariërs helaas niet in staat om hun werk ongehinderd uit te voeren. Ze worden geconfronteerd met dreigementen, intimidatie, fysiek geweld, marteling, gevangenschap en verdwijningen. Soms worden ze zelfs slachtoffer van moord.” Het verdedigen van de mensenrechten van parlementariërs is volgens Van Miltenburg niet alleen de taak van de commissie van de IPU die zich hiermee bezighoudt, maar ook van alle nationale delegaties afzonderlijk.

Tijdens de vergadering van de IPU waren 53 voorzitters van nationale parlementen aanwezig en meer dan 715 parlementariërs uit 141 verschillende landen. Op het programma van de IPU stond ook de verkiezing van een nieuwe Secretaris-Generaal van de IPU. De huidige Secretaris-Generaal, de heer Anders Johnsson, neemt per 30 juni 2014 afscheid.