Debat over verzamelen metadata

Tot 2.45 uur heeft de Tweede Kamer met minister Plasterk en minister Hennis gedebatteerd over het verzamelen van 1,8 miljoen metadata van telefoonverkeer door de Nederlandse veiligheidsdiensten. Lees het debat terug op deze website.

Dinsdag 11 februari debatteerde de Tweede Kamer vanaf 16.30 uur met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en minister Hennis van Defensie over het verzamelen van 1,8 miljoen metadata van telefoonverkeer door de Nederlandse veiligheidsdiensten.

Voorgeschiedenis

Op dinsdag 4 februari stuurde minister Plasterk een brief naar de Kamer, waaruit blijkt dat de Nationale Sigint Organisatie (NSO) circa 1,8 miljoen records metadata heeft verzameld in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland. Lees de brief van minister Plasterk: "Berichtgeving in Der Spiegel over circa 1,8 miljoen metadata van telefoonverkeer"

Verkeerd geïnformeerd

Tijdens de regeling van werkzaamheden van woensdag 5 februari hebben Kamerleden besloten om minister Plasterk naar de Kamer te roepen voor een debat over deze brief. Zij vonden de brief strijdig met een eerdere verklaring van minister Plasterk en menen dus dat zij verkeerd geïnformeerd zijn. Minister Plasterk zei in het najaar van 2013 nog dat de Amerikaanse NSA verantwoordelijk was voor het registreren van 1,8 miljoen metadata van telefoongesprekken. Van deze regeling van werkzaamheden is een woordelijk verslag (pdf) gemaakt (dit is het voorlopige, nog niet officieel vastgestelde verslag).

Lijst met vragen

De commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer heeft vervolgens een lijst met vragen opgesteld en heeft de minister tot maandag 10 februari de tijd gegeven om deze vragen te beantwoorden.

Hennis

Tijdens een extra regeling van werkzaamheden (voorlopig verslag, pdf) op donderdag 6 februari heeft de Kamer besloten om ook minister Hennis van Defensie bij het debat uit te nodigen.

Brief van minister Plasterk

Op maandag 10 februari was de brief van minister Plasterk er. In de brief staan antwoorden op 65 vragen van de Tweede Kamer. Dinsdag 11 februari vanaf 16.30 uur debatteert de Kamer met minister Plasterk en minister Hennis.

Volg het debat live

Het debat wordt live uitgezonden via deze website, in video en in audio.