Staten-Generaal ontvingen ambassadeurs op donderdag 16 januari

Donderdag 16 januari ontvingen de Eerste en Tweede Kamer de Nederlandse ambassadeurs die deze week hun diplomatieke post hadden verlaten voor de jaarlijkse ambassadeursconferentie in Den Haag. Tijdens tien themasessies gingen ambassadeurs met Eerste en Tweede Kamerleden in gesprek.

De ontvangst was in het gebouw van de Tweede Kamer. Na een welkomstwoord waren er tien parallelle themasessies. Ambassadeurs hadden vooraf een keuze gemaakt voor een thema. Zo konden zij met parlementariërs spreken over de veranderende rol van de Nederlandse ambassades en over de uitvoering van het regeringsbeleid, dat zich kenmerkt door een combinatie van ontwikkelingssamenwerking en handelsbevordering.

Ook thema’s die verder afstaan van de diplomatie kwamen aan bod. Zo spraken leden van de Kamercommissies voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met de ambassadeurs over de internationale ontwikkelingen van het omroepbestel en was er een sessie met Kamerleden van de commissies Financiën over de financieel-economische situatie in de eurozone.

Tijdens een afsluitende lunch in de Oude Zaal hielden de Voorzitters van beide Kamers een speech. Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg dankte de ambassadeurs voor de ondersteuning die zij geven aan Kamerleden, als die op werkbezoek zijn in het buitenland.

Ambassadeursconferentie
De ontvangst door de Staten-Generaal is onderdeel van een week vol bezoeken, kennismakingen en gesprekken in Nederland.
Zo zijn de ambassadeurs te gast geweest bij de Koning, zijn ze toegesproken door minister-president Rutte, hebben ze Nederlandse bedrijven bezocht en waren ze de hele week te volgen via radio, televisie en in kranten. Ook zochten de ambassadeurs via social media contact met burgers, bedrijven en politici. De hashtag #NLamb2014 is in gebruik voor tweets over de conferentie.