Benoeming waarnemend Nationale ombudsman

De Tweede Kamer heeft donderdag 19 december 2013 besloten de heer Frank van Dooren te benoemen tot waarnemend Nationale ombudsman.

De Nationale ombudsman Alex Brennikmeijer heeft de Kamer verzocht hem ontslag te verlenen in verband met zijn benoeming als collegelid van de Europese Rekenkamer per 1 januari 2014. Volgens artikel 10, lid 3 van de Wet Nationale ombudsman moet  de Tweede Kamer zo spoedig mogelijk een substituut-ombudsman als waarnemer benoemen.

De commissie voor Binnenlandse Zaken heeft substituut-ombudsman F.J.W.M. (Frank) van Dooren voorgedragen als waarnemer. De Kamer heeft die voordracht overgenomen. Waarneming geldt tot het tijdstip waarop een nieuwe Nationale ombudsman in functie is getreden. Frank van Dooren is  door de Tweede Kamer benoemd tot substituut-ombudsman per 1 januari 2005. In 2012 is zijn ambtstermijn met zes jaar verlengd.

Tegelijk met deze benoeming heeft de Tweede Kamer ingestemd met een profiel en een advertentietekst voor de werving van een nieuwe Nationale ombudsman.

Meer informatie

Meer informatie over de zoektocht naar een nieuwe Nationale ombudsman staat op de pagina van de Tijdelijke commissie benoeming Nationale Ombudsman.