Kamer kijkt vooruit naar Europese top

Woensdag 18 december bespreekt de Tweede Kamer met premier Rutte de agenda van de top van Europese regeringsleiders op 19 en 20 december.

De positie die een Nederlandse minister of staatssecretaris inneemt tijdens onderhandelingen in Brussel, wordt van tevoren altijd met de Kamer besproken. De laatste voorbereiding op de Europese top gebeurt middels een plenair debat. Op de agenda van de top van 19 en 20 december staan verschillende onderwerpen die de Kamer nog met de premier wil bespreken. Een daarvan is de invoering van de Europese bankenunie per 1 januari 2015.

Veiligheid en defensie
Naar verwachting zal de Europese Raad conclusies aannemen over het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid van de Europese Unie. Daarin komt onder meer aan de orde dat militaire missies onder de vlag van de EU zichtbaarder en effectieve zouden moeten worden. Daarnaast is er de noodzaak om de militaire vermogens verder te ontwikkelen. Ook zullen de regeringsleiders praten over het transparanter en efficiënter maken van de Europese defensiemarkt en –industrie. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de mogelijkheid van kleine en middelgrote ondernemingen om mee te doen in aanbestedingsprocedures.

Interpretatie
De Kamer heeft dinsdag bij de regeling van werkzaamheden duidelijkheid gevraagd over de interpretatie van de minister-president van het begrip ‘b
indend partnerschap tussen lidstaten, Commissie en Raad’. Dat begrip komt ook tijdens de top aan de orde en heeft te maken met contracten met een juridisch karakter waar het financiële steun betreft.

Het debat begint woensdag om 10.15 uur en is live via deze website te volgen.