Kamer bespreekt missie naar Mali

De Tweede Kamer vergaderde donderdag 12 december 2013 plenair over de uitzending van Nederlandse militairen naar Mali.

Het kabinet had de Tweede Kamer in een zogenoemde Artikel 100-brief geïnformeerd over het plan om 368 Nederlandse militairen naar Mali te sturen als onderdeel van de missie van de Verenigde Naties onder de naam Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA). Een Artikel 100-brief is in het Nederlandse staatsrecht een brief van de regering aan de Tweede Kamer over ‘de inzet of het ter beschikking stellen van de krijgsmacht ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde’.

Grondwet

De naam van de brief verwijst naar artikel 100 van de Grondwet, waarin deze verplichting tot het verstrekken van inlichtingen over voorgenomen inzet is geregeld. De Tweede Kamer hoeft overigens niet in te stemmen met de voorgenomen militaire inzet. De Tweede Kamer vindt dit instemmingsrecht niet noodzakelijk omdat ‘het ondenkbaar zou zijn dat een kabinet militairen op een buitenlandse missie zou sturen zonder dat daarvoor brede politieke steun zou bestaan’.

Afrondend debat

De brief is woensdag 11 december behandeld in een algemeen overleg met de betrokken ministers (lees hiervan het verslag). Donderdag 12 december was er een afrondend plenair debat met stemmingen over ingediende moties. Het debat is rond 16.30 uur na de eerste termijn (lees hiervan het verslag in pdf) onderbroken voor twee andere, korte debatten. Vervolgens is het debat over de missie naar Mali afgerond (lees hiervan het verslag in pdf).