Kamer herdenkt Mandela

Bij het begin van de vergadering op dinsdag 10 december heeft de Tweede Kamer stilgestaan bij het overlijden van Nelson Mandela.

Voorzitter Anouchka van Miltenburg noemde in haar toespraak Mandela een man wiens leiderschap van belang was voor zijn generatie, een man die tot voorbeeld en inspiratie strekt van de huidige en waarschijnlijk volgende generaties. Volgens de Kamervoorzitter hoort Mandela thuis in hetzelfde rijtje als Mahatma Gandhi en Martin Luther King. “Leiders van een politieke en sociale emancipatiebeweging die met hun principiële geloof in de fundamentele waardigheid van mensen, ongeacht hun huidskleur, afkomst, nationaliteit of geloofsovertuiging, een moreel leiderschap toonden dat uitsteeg boven de specifieke situatie waarin zij zichzelf bevonden.”

Na de Voorzitter sprak premier Rutte namens het kabinet. Volgens hem heeft de dood van Mandela iedereen geraakt. Hij prees hem als iemand met een groot en onomstreden moreel gezag, een verbinder wiens positieve instelling misschien wel zijn grootste kracht was.

Bij de herdenking waren ook de Zuid-Afrikaanse ambassadeur Peter Goosen en Anna Maria Jojozi, Counsellor op de Zuid-Afrikaanse ambassade aanwezig.

Condoleanceregister

Dinsdagmorgen heeft Anouchka van Miltenburg, samen met de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol op de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag het condoleanceregister getekend.