Overleg met minister Dijsselbloem over Rabobank

De commissie voor Financiën praat woensdag 12 november met minister Dijsselbloem over de LIBOR-affaire bij de Rabobank.

Op 29 oktober jl. maakte de Rabobank bekend dat medewerkers van de bank in de periode van 2005 tot begin 2011 betrokken zijn geweest bij (pogingen tot) het manipuleren van de interbancaire rentetarieven LIBOR en EURIBOR.

Wereldwijde tarieven
Deze tarieven – die wereldwijd gebruikt worden in financiële contracten en instrumenten – worden vastgesteld op basis van inschattingen van een panel van banken. Deze banken geven dagelijks hun individuele inschatting van het tarief waartegen geleend kan worden op de interbancaire geldmarkt. Medewerkers van Rabobank hebben getracht om via de doorgegeven inschattingen LIBOR en EURIBOR een bepaalde richting op te bewegen ten behoeve van hun eigen handelspositie. Ook hebben medewerkers van Rabobank getracht bijdragen van andere marktpartijen te beïnvloeden.

Schikkingen
Als gevolg van de betrokkenheid bij de manipulatie van LIBOR en EURIBOR zijn met Rabobank meerdere schikkingen overeengekomen met een totale waarde van (circa) €774 miljoen. Daarnaast heeft Rabobank op aandringen van DNB aanvullende disciplinaire maatregelen getroffen jegens direct betrokkenen, waaronder beëindiging van de arbeidsovereenkomst en demotie.

De commissie voor Financiën wil van minister Dijsselbloem meer informatie over deze affaire, onder meer over de rol van de Nederlandsche Bank. In een brief aan de Kamer schrijft de minister: “Voorop staat dat het hier gaat om zeer ernstige fraude die het vertrouwen in de financiële sector opnieuw schaadt. Ik reken dat de Rabobank dan ook zwaar aan. De Rabobank heeft de regels met betrekking tot de integere en beheerste bedrijfsvoering ernstig overtreden.”

Het overleg  is van 10.00-13.30 uur in de Troelstrazaal en is live via deze website te volgen.