Commissie Defensie vergadert over voorbereiding op EU-top defensiesamenwerking

De commissie voor Defensie debatteert op dinsdag 12 november met minister Hennis van Defensie over de positie die zij zal innemen tijdens de formele Defensieraad in Brussel op 18 november. Die vergadering is een voorbereiding op de Europese Raad van 19 en 20 december over Europese defensiesamenwerking.

Militairen op de uitkijk

19 en 20 december: Europese defensiesamenwerking op agenda Europese Raad
Minstens vier keer per jaar komen de regeringsleiders van de EU-lidstaten bij elkaar. Zij vergaderen dan in Brussel in de Europese Raad. Deze raad, ook wel de EU-top genoemd, maakt geen nieuwe wetten, maar stelt de politieke richting van de Europese Unie vast. Tijdens elke bijeenkomst worden andere onderwerpen besproken, zoals de financiële crisis, jeugdwerkloosheid of energie. Bij de eerstvolgende raad (19 en 20 december) staat, voor het eerst in lange tijd, de Europese defensiesamenwerking op de agenda. De EU-regeringsleiders gaan dan in gesprek over onder andere crisispreventie, gezamenlijke capaciteitsopbouw en het efficiënter maken van de defensiemarkt en –industrie.

Voorbereiding: formele Defensieraad op 18 november
Ter voorbereiding op deze Europese Raad van 19 en 20 december is er volgende week, op 18 november, een vergadering in Brussel van de Raad Buitenlandse Zaken met de EU-ministers van Defensie, gevolgd door de bestuursraad van het Europees Defensieagentschap (EDA) met ministers van Defensie.De Raad Buitenlandse Zaken met ministers van Defensie wordt ook wel de formele Defensieraad genoemd. Hierbij komen alle ministers van Defensie van de deelnemende EU-lidstaten bij elkaar.

Waar de ministers bij de informele Defensieraad (5 en 6 september 2013 ) enkel standpunten uitwisselden, worden er bij de formele Defensieraad (hoogstwaarschijnlijk) afspraken gemaakt op basis van aangepaste voorstellen over het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB). Het is daarmee het belangrijkste voorportaal voor de Europese Raad op 19 en 20 december, waar uiteindelijk de definitieve besluitvorming over het GVDB plaats vindt.De basis voor deze discussie vormen het eindrapport van Hoge Vertegenwoordiger Ashton over het GVDB (Engels, pdf) en de Commissiemededeling over de Europese defensiemarkt en -industrie (Engels, pdf).

Democratische controle door de Kamer: algemeen overleg op 12 november
De positie die een Nederlandse minister of staatssecretaris inneemt tijdens onderhandelingen in Brussel, wordt van tevoren altijd met de Kamer besproken. Zo wordt de democratische controle op de Brusselse besluitvorming via ons nationale parlement verzekerd. Op dinsdag 12 november vergaderen de leden van de commissie voor Defensie daarom in een algemeen overleg over het standpunt van de minister bij de formele Defensieraad van 18 november. De minister informeert de Kamer over haar standpunten per agendapunt van de vergadering met een brief, ook wel de geannoteerde agenda genoemd.

Zie ook

In de tijdlijn Defensie: op weg naar de EU-Raad vindt u het overzicht van de voorbereiding van de Kamer en de Europese ministers van Defensie op de EU-Raad van 19 en 20 december 2013.

Vergaderinformatie

- Het algemeen overleg over de formele Defensieraad is op dinsdag 12 november van 18.00 tot 22.00 uur in de Thorbeckezaal.
- U kunt deze vergadering live volgen via deze website: video of audio.
- Hier vindt u alle stukken die op de agenda van het algemeen overleg staan.