Negen petities voor Tweede Kamer

De Tweede Kamer ontvangt in de week van 20 juni in totaal negen petities. Een deel daarvan heeft te maken met de aanleg en verbetering van auto- en snelwegen op diverse plekken in Nederland. De commissie voor Infrastructuur en Milieu praat hier op donderdag 23 juni namelijk over in het kader van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

Donderdag 23 juni

A13/A16 Rotterdam

12.15-12.30 uur



Een 4 bij 6 meter groot schilderij siert op donderdag 23 juni het Haagse Plein, voor de ingang van de Tweede Kamer. Met het kunstwerk vraagt de actiegroep Saldo010 aandacht voor het kabinetsbesluit om de A13 vanaf Rotterdam The Hague Airport rechtstreeks te verbinden met de A16 bij het Terbregseplein. Volgens Saldo010 zijn ideeën van omwonenden hierover niet serieus genomen, ondanks inspraakavonden. De groep biedt de commissie voor Infrastructuur en Milieu daarom een manifest aan. Dat gebeurt voorafgaand aan de commissievergadering over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

N59 Goeree-Overflakkee

12.30-12.45 uur



De gemeente Goeree-Overflakkee vraagt in een petitie voor de commissie voor Infrastructuur en Milieu aandacht voor de slechte doorstroming en verkeersveiligheid op de N59. Op deze Zeeuwse autoweg zijn in het verleden veel dodelijke ongelukken gebeurd. De commissie voor Infrastructuur en Milieu praat op donderdagmiddag 23 juni vanaf 13.00 uur over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

Woensdag 22 juni

Fruitsector

10.30-10.45 uur



Het GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) bieden de commissie voor Economische Zaken een pamflet aan over de financiële situatie in de fruitsector. Volgens hen heeft de Russische boycot van groenten en fruit, waardoor Rusland wegvalt als afzetmarkt, zeer negatieve gevolgen op de sector. Het GroentenFruit Huis en de NFO hopen dat de commissie voor Economische Zaken dit met staatssecretaris Van Dam kan bespreken tijdens de commissievergadering direct na de presentatie van de petitie. De commissie overlegt vanaf 11.00 uur met de staatssecretaris over de Landbouw- en Visserijraad.

Dinsdag 21 juni

A1/A30 bij Barneveld

13.30-13.45 uur



De Gelderse regio FoodValley wil zich ontwikkelen tot hét agrofoodcentrum van Europa. Door de gebrekkige aansluiting van de A1 op de A30, net boven Barneveld, is de regio echter minder goed bereikbaar. In een petitie roepen gemeenten en ondernemersverenigingen uit de regio de commissie voor Infrastructuur en Milieu op hier aandacht aan te besteden. Bijvoorbeeld op donderdag 23 juni, als de commissie met minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) praat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

Veranderingen in de zorg

13.30-13.45 uur



De centrale cliëntenraad van gehandicaptenzorgorganisatie Esdégé-Reigersdaal heeft een manifest voor de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarin beschrijven leden van de centrale cliëntenraad welke gevolgen zij ervaren van de bezuinigingen op de zorg en de overgang naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ze willen dat er niet meer wordt bezuinigd op zorg voor mensen met een beperking.

Palestijnen in bezet gebied

13.30-13.45 uur



Gate48 en Palestine Link, organisaties voor respectievelijk Israëliërs en Palestijnen die in Nederland wonen, bieden de commissie voor Buitenlandse Zaken een onderzoeksrapport aan. Het rapport gaat over de situatie van Palestijnen die leven onder Israëlische bezetting in het zogeheten gebied C, een deel van de Westelijke Jordaanoever. Het is opgesteld door een team van vijf experts dat in oktober 2015 naar het gebied is afgereisd.

Integrale geboortezorg

13.45-14.00 uur



Het kabinet wil dat alle aanbieders van geboortezorg, zoals gynaecologen, eerste- en tweedelijnsverloskundigen, gezamenlijk één bedrag ontvangen per zwangere vrouw. Keer het Tij, een actiegroep van verloskundigen, is bang dat door dit integrale zorgtarief het onderscheid tussen eerste- en tweedelijnsverloskundigen verdwijnt en dat vrouwen minder te kiezen hebben. Daarom bieden ze de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport een manifest aan. De commissie vergadert op donderdag 23 juni met minister Schippers over het plan. Op maandag 20 juni is er een rondetafelgesprek met deskundigen.

EHBO op school

13.45-14.00 uur



Jongeren ouder dan 14 jaar moeten vanaf het schooljaar 2016-2017 verplicht reanimatieles krijgen op de middelbare school en in het mbo. Dat vinden diverse schooldirecteuren en een EHBO-docent. In een petitie voor de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schrijven ze dat wekelijks driehonderd mensen overlijden aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. "Ook jongeren kunnen het verschil maken tussen leven en dood."

Zuidelijke ringweg Groningen

13.45-14.00 uur



De vereniging Groningen Verdient Beter verzoekt de commissie voor Infrastructuur en Milieu in een petitie om de plannen voor de zuidelijke ringweg in Groningen tegen te houden. Volgens Groningen Verdient Beter zijn de plannen gevaarlijk voor omwonenden en weggebruikers, verzoorzaken ze meer luchtvervuiling en zijn de plannen slecht voor flora en fauna. Op donderdag 23 juni praat de commissie voor Infrastructuur en Milieu met minister Schultz van Haegen over de plannen tijdens het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal op dinsdag en vrijwel altijd in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer vindt u elders op deze website.