Nationaal Jeugddebat in Tweede Kamer

De Tweede Kamer staat op maandag 15 april in het teken van jongeren en politiek. Tijdens het Nationaal Jeugddebat komen 110 jongeren uit heel Nederland naar de Kamer om hun stem te laten horen. Zij discussiëren met Kamerleden over de omgang met geld, de vernieuwing van het onderwijs, de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren en duurzamer leven en het verminderen van afval. Het debat is vanaf 12.50 uur live te volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Jongeren in debat in de bankje van de plenaire zaal
Jongeren tijdens het Nationaal Jeugddebat 2023 in de plenaire zaal.

Debat

Jongeren uit heel Nederland nemen plaats in de blauwe zetels van de plenaire zaal om hun oplossing voor maatschappelijke problemen aan politici voor te leggen. Het debat verloopt via een vast debatstramien, net zoals dat bij Kamerleden gaat. De deelnemers komen uit verschillende provincies en zijn van diverse leeftijden en achtergronden. Het is de bedoeling dat zij op deze manier een representatieve afspiegeling vormen van de Nederlandse jeugd.

Kamervoorzitter Martin Bosma zit het debat voor. Het Nationaal Jeugddebat vindt jaarlijks plaats in de Tweede Kamer en wordt georganiseerd door de Nationale Jeugdraad (NJR). Tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021 was het debat online. Het is dit jaar de 29ste editie.

Fracties

De afgelopen maanden kregen de jongeren trainingen in het voeren van een debat. De jongeren worden opgedeeld in vier fracties: geel, groen, rood en blauw. Ze hebben zelf thema’s aangedragen waarover ze wilden debatteren.

Volg het live

Volg het Nationaal Jeugddebat vanaf 12.50 uur via de livestream of de app Debat Direct.