Meer steun voor Kamerleden bij bedreigingen

Er komt meer ondersteuning in de vorm van cursussen of trainingen voor Kamerleden die last hebben van bedreigingen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp vindt het afschuwelijk dat er zoveel bedreigingen zijn, vooral via de sociale media. Eerder werd al besloten tot uitbreiding van het team beveiligingsambtenaren dat Kamerleden praktisch helpt om hiermee om te gaan, onder andere bij het doen van aangifte.

Het gaat vooral om bedreigingen die geuit worden via sociale media, maar bijvoorbeeld ook in dreigbrieven. "Ik zie de trend van toenemende bedreigingen al langer, daarom hebben we al eerder besloten om het team van mensen dat Kamerleden professioneel ondersteunt en adviseert bij bedreigingen en het doen van aangifte uit te breiden. We doen wat nodig is," aldus de Kamervoorzitter. 

Trainingen

Daarnaast wil de Kamervoorzitter Kamerleden ook ondersteunen bij het omgaan met bedreigingen en gevoel van onveiligheid. Bergkamp: "Ik denk dan aan het aanbieden van cursussen die Kamerleden kunnen volgen als daar behoefte aan is." Dan kan het ook gaan over bijvoorbeeld het beter beschermen van privégegevens.  

'Doe normaal' 

"Ik vind het afschuwelijk dat politici bedreigd worden. Iedereen moet in vrijheid zijn werk kunnen doen. Het is een maatschappelijk probleem", zegt de Kamervoorzitter. "Het doet me zeer dat Kamerleden onophoudelijk bedreigd worden. Bedreigingen zijn uit den boze. Doe normaal wil ik zeggen. Denk na voordat je iets plaatst op de sociale media."