Mahir Alkaya nieuw Tweede Kamerlid SP-fractie

Mahir Alkaya is donderdagmiddag 18 januari 2018 beëdigd als nieuw Tweede Kamerlid voor de SP-fractie. Hij is de opvolger van Emile Roemer, die woensdag 17 januari afscheid nam. Hij kondigde op woensdag 13 december 2017 zijn vertrek uit de Kamer aan.

Mahir Alkaya ontvangt na zijn beëdiging bloemen van SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen

Nieuw SP-Kamerlid

SP'er Mahir Alkaya (1988) is een geboren en getogen Amsterdammer. Voor zijn Kamerlidmaatschap was hij ambtenaar internationale zaken op het ministerie van Economische Zaken. Alkaya volgde in Delft een opleiding tot industrieel ontwerper.

Afscheid Emile Roemer

Bij het afscheid van Emile Roemer sprak Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib hem toe. "Je humor, je vriendelijke houding, constructiviteit en daadkracht zette je in om iets wezenlijks te bereiken. Want achter de grote vriendelijke reus schuilt een uiterst gedreven man die dag en nacht strijdt voor een betere en meer rechtvaardige samenleving, waarin er voor iedereen een plek is. Het heilig vuur dat je brandend houdt als zoon van een verzetsstrijder."

Emile Roemer

Na een carrière als onderwijzer en wethouder in het Brabantse Boxmeer, werd Emile Roemer op 30 november 2006 Kamerlid. Hij hield zich bezig met verkeer en waterstaat, totdat hij in 2010 fractievoorzitter van de SP werd. Bijna acht jaar lang gaf hij leiding aan de SP-fractie in de Tweede Kamer. Inmiddels is Roemer als fractievoorzitter opgevolgd door Lilian Marijnissen, die sinds 23 maart 2017 Kamerlid is voor de SP-fractie.