Leskoffertjes voor Kamerleden

Leren over het werk van de Eerste en Tweede Kamer. Dat kan met een leskoffertje bedoeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Kamervoorzitter Vera Bergkamp nam op dinsdag 14 september het lespakket in ontvangst. Leerlingen uit groep 7a van de Rotterdamse basisschool De Margriet deelden de koffertjes uit aan Kamerleden.

Leerlingen van de Rotterdamse basisschool De Margriet overhandigen leskoffertjes aan Kamerleden.

Kamervoorzitter Bergkamp bracht het lesmateriaal, in de vorm van een koffertje, tijdens de plenaire vergadering onder de aandacht. Het is inmiddels traditie dat aan het begin van het parlementaire jaar de koffertjes worden aangeboden. Het lespakket is samengesteld door de Eerste en Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos. De koffertjes zijn jaarlijks gratis te bestellen door basisscholen.

Lesmateriaal

In het interactieve lespakket staan de basisprincipes van de Nederlandse politiek centraal. Er is onder meer aandacht voor het verschil tussen de Eerste en Tweede Kamer, het pad van wetsvoorstel tot wet en het verloop van verkiezingen. De meeste scholen behandelen de lesstof in de week voor of van Prinsjesdag. Dit kan aan de hand van opdrachtenboekjes die in het koffertje zitten. Daarnaast zijn er op www.derdekamer.nl een groot aantal video’s en educatieve spellen beschikbaar. De Derde Kamer is een platform van de Eerste en Tweede Kamer om gratis lesmateriaal te verstrekken aan basisscholen.

Finaledebat

Iedere klas die het lesprogramma heeft gedaan, kan zich opgeven voor het finaledebat. De drie meest creatieve inzendingen worden hiervoor jaarlijks half november in de plenaire zaal van de Eerste Kamer ontvangen.

Aanvragen koffertje

Jaarlijks worden er zo’n 6000 koffertjes door scholen aangevraagd. Een koffertje bevat een debatspel, 32 handboekjes, poster en een docentenhandleiding. Scholen die geïnteresseerd zijn in het lespakket kunnen gratis een koffertje aanvragen. Eén koffertje biedt voldoende lesmateriaal voor de hele klas.