Laatste interparlementaire conferentie EU-voorzitterschap

De eerste helft van 2016 is Nederland voorzitter van de EU. De laatste interparlementaire conferentie in het kader van dit EU-voorzitterschap was op maandag 13 en dinsdag 14 juni 2016. Zo’n 250 parlementariërs uit heel Europa kwamen naar de zogeheten plenaire COSAC-conferentie, die de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal organiseren. De COSAC bestaat uit leden van de nationale parlementen en leden van het Europees Parlement. Zij hebben gemeen dat zij zich specifiek met Europese Zaken bezighouden.

Programma

EU-voorzitter

Op dinsdag 14 juni sprak Alex Brenninkmeijer namens de Europese Rekenkamer in een sessie over de wijze waarop Europese parlementen rapporten van de Europese Rekenkamer behandelen. In de volgende sessie stond migratie centraal. De plenaire COSAC-conferentie eindigde met het aannemen van de bijdragen en conclusies.

Terugblik

De plenaire COSAC-conferentie begon maandag 13 juni met een toespraak van minister-president Mark Rutte, waarin hij terugblikt op het Nederlandse EU-voorzitterschap. Hierna ging hij in debat met de aanwezigen. In de eerste sessie stond de behandeling van EU-voorstellen in nationale parlementen centraal. De tweede sessie ging over rechtsstatelijkheid. Eurocommissaris Frans Timmermans was uitgenodigd om deze twee sessies bij te wonen. De derde sessie ging dieper in op parlementaire diplomatie.

Winnaar essaywedstrijd

Andrea Finesso, een Italiaanse student European Studies aan de Universiteit van Maastricht, is de winnaar van de essaywedstrijd die de Eerste en Tweede Kamer vanwege het EU-voorzitterschap hadden uitgeschreven. Hbo-studenten en universitaire studenten van 18 tot 25 jaar mochten hun visie geven over het thema: wat is over 25 jaar de rol van het Nederlandse parlement in de Europese Unie? Andrea Finesso pleit in zijn essay voor een sterker politiek debat op EU-niveau. Hij kreeg dinsdag 14 juni de kans om zijn visie aan de conferentiedeelnemers te presenteren.

Parlementaire controle

De plenaire COSAC-conferentie was de zesde en laatste interparlementaire conferentie die de Eerste en Tweede Kamer organiseert tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap. Naast vier vaststaande interparlementaire conferenties hebben de Eerste en Tweede Kamer twee themaconferenties georganiseerd; één over mensenhandel en één over energie. Het overkoepelende thema van de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap is ‘bouwen aan parlementaire controle op EU-besluitvorming’.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de speciale website voor de parlementaire activiteiten tijdens het EU-voorzitterschap.