Koning Willem-Alexander bezoekt Tweede Kamer

Zijne Majesteit de Koning bracht op maandag 11 oktober een werkbezoek aan de Tweede Kamer. Koning Willem-Alexander kwam langs om de tijdelijke huisvesting aan de Bezuidenhoutseweg te bekijken, waar hij welkom werd geheten door Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Koning Willem-Alexander werd op maandag 11 oktober welkom geheten door Kamervoorzitter Vera Bergkamp en Griffier van de Tweede Kamer Simone Roos. De Voorzitter vertelde over het nieuwe pand waar de Kamer sinds augustus huist, de verhuizing en de voorbereidingen daarvan. Daarna volgde een rondleiding.

Commissiezalen

Samen met de Voorzitter en de Griffier liep de Koning langs de nieuwe commissiezalen, waar hij onder andere met Kamerleden Attje Kuiken (PvdA), Renske Leijten (SP) en René Peters (CDA) sprak over de nieuwe commissieruimtes, verbeteringen en uitdagingen.

Leerlingen in de plenaire zaal

Ook bezocht Koning Willem-Alexander de nieuwe plenaire zaal. Die is door het hergebruik van het meubilair bijna hetzelfde als de plenaire zaal op het Binnenhof. Op de publieke tribune ging de Koning in gesprek met leerlingen van het Willem van Oranje college in Waalwijk. De jongeren wilden weten of de Koning altijd een wet moet ondertekenen, wat hij heeft gestudeerd, en of de Koning mag stemmen tijdens verkiezingen.

Journalisten

Na een gesprek met de ondervoorzitters Ockje Tellegen (VVD) en Martin Bosma (PVV) over het vergaderen in de nieuwe plenaire zaal, ging de Koning verder naar de patatbalie, de plek waar Kamerleden, bewindspersonen en pers elkaar ontmoeten. Daar vertelde Joost Vullings (voorzitter Parlementaire Persvereniging) over de sfeer in het tijdelijke gebouw en hoe journalisten dit ervaren.

Afsluitend spraken de Koning en de Kamervoorzitter met medewerkers van de Beveiligingsdienst over hun rol bij de verhuizing.