Een beeld langs de weg op Sint-Maarten. In september 2017 hield de verwoestende orkaan Irma huis op het eiland.

Wederopbouw Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba

De Kamervoorzitters zijn hun werkbezoek begonnen op Sint-Maarten. Daar zijn zij door Statenvoorzitter Sarah Wescot-Williams ontvangen. Met haar hebben de Kamervoorzitters een rondrit over het eiland gemaakt om zo zelf de gevolgen van het natuurgeweld te zien. In de ochtend van 8 januari waren Ankie Broekers-Knol en Khadija Arib opnieuw op Sint-Maarten. Daar bezochten zij gouverneur Eugène Holiday en het Wit-Gele Kruis.

Na Sint-Maarten gaan de Kamervoorzitters naar Sint-Eustatius en Saba. Op 7 januari ontving waarnemend gezaghebber Julian Woodley de Nederlandse delegatie. De Kamervoorzitters ontmoetten die dag ook het bestuurscollege en de eilandraad van Sint-Eustatius. Daarna bekeken zij de verschillende wederopbouwlocaties op het eiland.

Op Saba worden Ankie Broekers-Knol en Khadija Arib welkom geheten door gezaghebber Jonathan Johnson. Ook op Saba maken de voorzitters een rondrit over het eiland om te kijken wat de gevolgen zijn van de orkanen Irma en Maria. Zij spreken daarnaast met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Curaçao, Bonaire en Aruba

Naast Sint-Maarten, Saba en Eustatius doen de Kamervoorzitters ook Curaçao, Bonaire en Aruba aan. Op 10 januari zijn zij op Curaçao. Daar zien zij het getroffen havengebied en spreken ze onder andere gouverneur Lucille George-Wout. 

De Kamervoorzitters sluiten hun bezoek af met rondritten over de eilanden Bonaire en Aruba. Op 11 januari ontvangt gezaghebber Edison Rijna van Bonaire de delegatie en op 12 januari spreken de Kamervoorzitters op Aruba gouverneur Alfonso Boekhoudt, Statenvoorzitter Juan Edberto Thijssen en de fractievoorzitters.

De eiland- en bestuursraad van Sint Eustatius.
De eiland- en bestuursraad van Sint Eustatius.
Verwoestingen op Sint-Maarten na de orkaan Irma.