Kamervoorzitter neemt Aletta Jacobsprijs in ontvangst

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft vanmiddag de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in ontvangst genomen. De prijs is haar toegekend onder meer vanwege haar 'niet-aflatende strijd voor de positie van vooral Marokkaanse vrouwen in Nederland' en haar 'inspirerende voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter met een migratieachtergrond'.

Khadija Arib kreeg de prijs uit handen van rector magnificus prof. dr. Cisca Wijmenga. De Aletta Jacobsprijs wordt iedere twee jaar door de RUG uitgereikt aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. 

Juryvoorzitter prof. dr. Janka Stoker zei eerder bij de bekendmaking van de winnares dat de prijs naar de Kamervoorzitter gaat om te benadrukken 'hoe belangrijk democratische waarden zoals vrijheid van meningsuiting en gelijke behandeling voor mannen en vrouwen nog steeds zijn'. De jury concludeert dat 'Khadija Arib, net als Aletta Jacobs, weet wat het is om tegen de stroom in te zwemmen, om niet aan de heersende regels te voldoen, om je ambities te volgen'.

College Tour

Op de avond voorafgaand aan de prijsuitreiking organiseerde de RUG een College Tour ter ere van Khadija Arib. Studenten vroegen haar honderduit over haar inspiratiebronnen, over vrouwenemancipatie en de integratie van minderheden. Natuurlijk kwam ook haar werk als Kamervoorzitter uitgebreid aan de orde.  

Lees hier het dankwoord van de Voorzitter bij het in ontvangst nemen van de prijs.