Kamerleden waarnemers bij Amerikaanse verkiezingen

Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Fred Teeven (VVD) waren op dinsdag 8 november 2016 actief als waarnemer tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De twee behoorden tot een waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die erop toezag dat de verkiezingsstrijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump eerlijk verliep.

De Kamerleden arriveerden op vrijdag 4 november in Washington, om op zaterdag 5 en zondag 6 november deel te nemen aan briefings. Fred Teeven reisde op maandag 7 november, samen met Eerste Kamerlid Petra Stienen (D66), naar de staat New Mexico om daar als waarnemer te fungeren. Harry van Bommel bleef in de hoofdstad om hier op de verkiezingsdag waarnemer te zijn. Op woensdag 9 november was er een debriefing in Washington, waarna de waarnemers weer vertrokken.

Waarnemingsmissies

Regelmatig zendt de OVSE waarnemingsmissies naar landen om toe te zien op een eerlijk en vrij verloop van verkiezingen. De waarnemingsmissie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 8 november was samengesteld uit leden van de OVSE Parlementaire Assemblee en vertegenwoordigers van het Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR).