Kamerleden bezoeken Nederlandse militairen in Irak

Kamerleden van de commissie van Buitenlandse Zaken zijn van vrijdag 29 april tot en met maandag 2 mei op werkbezoek geweest in Irak. Ze lieten zich informeren over de Nederlandse bijdrage aan de internationale coalitie tegen ISIS. De Kamerleden hadden ontmoetingen met Nederlandse militairen en namen een kijkje bij verschillende locaties waar deze militairen actief zijn.

"Werkbezoek helpt om een goed beeld te krijgen van militaire missie"

Vlnr: Joël Voordewind (ChristenUnie), Sjoerd Sjoerdsma (D66), Michiel Servaes (PvdA), Angelien Eijsink (PvdA, delegatieleider), de commissiegriffier, Raymond Knops (CDA), Han ten Broeke (VVD), Ahmed Marcouch (PvdA) en Raymond de Roon (PVV).

Delegatievoorzitter Angelien Eijsink (PvdA) noemde het een bijzonder bezoek voor de leden van de commissie: "De commissie van Buitenlandse Zaken debatteert in de Tweede Kamer over de kabinetsbesluiten om militairen uit te zenden, op basis van artikel 100. Het is daarom belangrijk dat wij ons ook een goed beeld kunnen vormen van wat zo'n missie kan inhouden. Dit werkbezoek draagt daar zeker aan bij." In artikel 100 van de Grondwet staat dat het kabinet het parlement moet informeren over de inzet van Nederlandse militairen bij de handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde.



De Kamerleden hebben diverse ontmoetingen en gesprekken gehad met Nederlandse militairen. Het voorgenomen bezoek aan Bagdad ging niet door, als gevolg van de noodtoestand die de Iraakse regering op 30 april afkondigde. In Erbil had de delegatie een ontmoeting met de regionale Koerdische regering in Noord-Irak, onder anderen met de minister voor de Peshmerga en het hoofd buitenlandse betrekkingen. Ook werd de delegatie ontvangen door premier Barzani van de Koerdische regionale regering. 

Delegatie

De volgende Kamerleden van de commissie voor Buitenlandse Zaken gingen mee:

Angelien Eijsink (delegatievoorzitter, PvdA)

Han ten Broeke (VVD))

Michiel Servaes (PvdA)

Ahmed Marcouch (PvdA)

Raymond Knops (CDA)

Raymond de Roon (PVV)

Sjoerd Sjoerdsma (D66)

Joël Voordewind (ChristenUnie)