Kamer voert zeldzaam interpellatiedebat

De Kamer voerde gisteravond voor het eerst sinds 5 september 2013 een interpellatiedebat. Het is een van de oudste instrumenten van de Kamer, de laatste jaren is het in onbruik geraakt.

Plenaire zaal

Kamervoorzitter Arib memoreerde bij de aanvang dat het 5,5 jaar geleden is dat de Kamer op deze manier debatteerde. Joël Voordewind van de ChristenUnie heeft het instrument ‘herontdekt’. Hij wilde meer weten van staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid over de Bahreinse asielzoeker die Nederland onlangs uitzette. Bij aankomst in zijn vaderland kreeg de man een levenslange gevangenisstraf. 

Specifieke zaak

Voordewind greep om verschillende redenen naar het middel van de interpellatie. “Het is een heel specifieke zaak waarover ik het wil hebben, waarover je geen groot debat hoeft te voeren”, zegt hij. Maar, voegt hij eraan toe, hij was ook niet zeker dat hij de benodigde meerderheid bij elkaar zou krijgen voor een ‘normaal’ debat. Voor een interpellatie is het voldoende als dertig leden het voorstel steunen. Hij ziet deze variant als een debat ‘tussen plenair en een dertig-leden-debat in’.

Het Kamerlid kreeg steun voor het interpellatiedebat, maar daarmee was hij er nog niet: “Vervolgens heb ik een rondje moeten maken om een meerderheid te krijgen om het debat snel te kunnen houden.”

Specifieke regels

Voor een interpellatiedebat gelden specifieke regels. Zo is de interpellant de enige die  van de zijde van de Kamer  in de eerste termijn mag spreken. Hij mag niet worden geïnterrumpeerd. In de tweede termijn mogen andere leden zich in het debat mengen. De vragen die de interpellant wil stellen zijn vooraf naar de betrokken bewindspersoon gestuurd. Het interpellatiedebat is ooit in het leven geroepen om bewindspersonen ook  over andere zaken te kunnen bevragen dan de begroting, waarover het tot dan toe alleen maar ging. 

Voordewind : “Ik zit al dertien jaar in de Kamer en wist dus van de klok en de klepel. Het is wel de eerste keer dat ik het zelf heb gebruikt.”

Kijk het debat terug op: https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/interpellatie-voordewind