Kamer met kerstreces tot dinsdag 12 januari

De Tweede Kamer is van vrijdag 18 december 2015 tot en met maandag 11 januari 2016 met kerstreces. De eerstvolgende plenaire vergadering is op dinsdag 12 januari 2016. Op de laatste vergaderdag van 2015, donderdag 17 december, stond een groot aantal korte debatten op de agenda. Aan het einde van de vergadering blikte tijdelijk Voorzitter Khadija Arib terug op een bewogen 2015.

Na het urenlange debat over het rapport van de commissie-Oosting op woensdag 16 december, werd het beeld van de laatste vergaderdag voor het kerstreces (donderdag 17 december) bepaald door veel opeenvolgende korte debatten. Tijdens deze zogenoemde VAO's in de plenaire zaal, ter afronding van diverse commissievergaderingen, mochten de Kamerleden alleen moties indienen. Diverse onderwerpen kwamen aan de orde, van de situatie van ROC Leiden tot huiselijk geweld en dierenwelzijn. Hierna volgende nog een eindstemming van ongeveer een uur, waarin vooral veel moties aan bod kwamen. Na de eerstvolgende plenaire vergadering op dinsdag 12 januari kiest de Kamer op woensdag 13 januari een nieuwe Voorzitter.

Speech

Aan het einde van de vergadering hield tijdelijk Voorzitter Khadija Arib een speech voor haar collega-Kamerleden. Zij meldde dat er in 2015 460 plenaire vergaderingen waren, waarin de Kamerleden meer dan 3.500 moties indienden. Bovendien stelden zij meer dan 2.700 schriftelijke vragen aan de regering. Arib sprak van een bewogen jaar: "Alles wat tot voor kort ver of verder weg leek, is heel dichtbij gekomen. Dat begon dit jaar met de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo en de schietpartijen in Kopenhagen, eerst in een cultureel centrum, later in een synagoge. En in november waren er de verschrikkelijke aanslagen, opnieuw, in Parijs."

Tijdelijk Voorzitter Arib sloot haar speech af met een vooruitblik richting 2016, waarin Nederland de eerste zes maanden voorzitter van de Europese Unie is. "Ik hoop dat u de komende weken gebruikt om in relatieve rust werkbezoeken af te leggen, wat achterstallig werk te doen of uzelf voor te bereiden op de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap, dat vanaf januari gaat lopen." Na het aftreden van Anouchka van Miltenburg kiest de Kamer op woensdag 13 januari een nieuwe Voorzitter.

Wat gebeurt er tijdens het reces?

Tijdens het reces zijn er geen debatten in de Kamer, tenzij de Kamer wordt teruggeroepen. Maar ander Kamerwerk gaat tijdens het reces gewoon door. Kamerleden stellen nog steeds schriftelijke vragen aan de regering. Ook stuurt de regering stukken naar de Kamer. Daarnaast is er voor Kamerleden ruimte om hun dossiers en literatuur bij te lezen. Verder is er tijd om op werkbezoek of stage te gaan, en om ervaring en kennis op te doen op een bepaald terrein. Zo kunnen Kamerleden bijvoorbeeld ervaren hoe het regeringsbeleid in de praktijk uitpakt voor organisaties en burgers. De kennis hieruit gebruiken zij in debatten en om nieuwe ideeën of wetsvoorstellen te ontwikkelen of uit te werken.