Kamer installeert Tijdelijke commissie Aardgaswinning Groningen

De Tweede Kamer heeft vanmiddag de Tijdelijke commissie Aardgaswinning Groningen (TCAG) opgericht. Deze commissie gaat een parlementaire enquête voorbereiden naar de aardgaswinning in die provincie.

De zojuist benoemde voorzitter Tom van der Lee krijgt de voorzittershamer overhandigd van Kamervoorzitter Khadija Arib.

De commissie heeft Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks) gekozen tot voorzitter en Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) tot ondervoorzitter.

Voorwaarden

De Tweede Kamer heeft op 5 maart 2019 met algemene stemmen de motie-Van der Lee c.s. aangenomen, die uitspreekt dat een parlementaire enquête naar de aardgaswinning in Groningen wenselijk is. In de motie wordt het tijdstip waarop de voorbereidingen voor de parlementaire enquête van start kan gaan, gekoppeld aan enkele voorwaarden.

Naast bijvoorbeeld de afspraken over het winningsniveau, zijn de aspecten die in de voorwaarden genoemd worden, ook onderwerp van onderzoek door de parlementaire enquêtecommissie. De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) is van mening dat de tijdelijke commissie nu kan starten met de voorbereidingen op de parlementaire enquête. 

Onderzoeksopzet

De commissie verdiept zich de komende maanden in de materie om een beeld te krijgen van zowel historische als recente ontwikkelingen. Naar verwachting is de onderzoeksopzet gereed in het voorjaar van 2021.

Commissievoorzitter Van der Lee over de start van de tijdelijke commissie: “Zestig jaar gaswinning heeft Nederland veel gebracht, maar kent ook zware schaduwkanten. De Kamer heeft aangegeven hier lessen uit te willen trekken en zet daarom het zwaarste onderzoeksinstrument in. Met deze enquête wil de Kamer de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen onderzoeken en hierover verslag uitbrengen aan de Kamer, aan de Groningers en aan de rest van Nederland. Een dergelijk, grondig onderzoek heeft baat bij een goede voorbereiding, daarmee starten wij vandaag.”

Leden van de commissie

De tijdelijke commissie bestaat uit de volgende Kamerleden:

  • Tom van der Lee (commissievoorzitter, GL)
  • Stieneke van der Graaf (ondervoorzitter, CU)
  • Dennis Wiersma (VVD)
  • Roy Van Aalst (PVV)
  • Anne Kuik (CDA)
  • Tjeerd de Groot (D66)
  • Peter Kwint (SP)
  • Kirsten van den Hul (PvdA)

Lees hier meer over de commissie.