Kamer herdenkt slachtoffers aanslag Istanbul

De Tweede Kamer heeft donderdag 30 juni 2016 de slachtoffers van de aanslag op het vliegveld van de Turkse stad Istanbul herdacht. Door de aanslag vielen zeker 42 doden en raakten zo'n 240 mensen gewond. Tijdens de herdenking voerde Kamervoorzitter Khadija Arib kort het woord, net als premier Rutte. Hierna volgde een moment stilte.

Kamervoorzitter Arib noemde de aanslag 'een laffe daad': "Nederland en Turkije hebben een nauwe band. Jaarlijks bezoeken ruim één miljoen Nederlandse toeristen Turkije, en in Nederland wonen honderdduizenden mensen van Turkse afkomst. Voor hen zijn het dagen van onzekerheid en verdriet. Wij voelen mee met hen en met Turkije, zeker omdat het niet de eerste keer is dat zij te maken hebben met geweld."

Aanslag

Op luchthaven Atatürk in Istanbul kwamen dinsdagavond 28 juni 2016 drie terroristen al schietend binnen, voordat ze zichzelf opbliezen met behulp van bomgordels. Tientallen doden en gewonden waren het gevolg. Voor zover bekend, zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers. De regering van Turkije houdt terreurgroepering Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk voor de aanslag. Bij de herdenking in de Kamer was ook de Turkse ambassadeur in Nederland aanwezig.

Kamerleden en medewerkers staan in de zaal
Herdenking van de aanslag op het vliegveld van Istanbul in de plenaire zaal van de Tweede Kamer